Kakva noć za Leicester: Selby je svjetski prvak u snookeru

Selby u finalu bolji od Dinga

Kakva noć za Leicester: Selby je svjetski prvak u snookeru

A. Beganović

Završeno je Svjetsko prvenstvo u snookeru koje se igralo u Sheffieldu u legendarnom Crucible Thetaru za nagradni fond od 1.5 miliona funti, a novi prvak je Mark Selby koji je postao tek šesti igrač u novijoj historiji snookera sa dvije titule svjetskog prvaka.

Mark Selby je stigao do druge titule svjetskog prvaka. Naime, nakon 2014. godine kada je u finalu savladao Ronnieja O'Sullivana, večeras je nadigrao kinesku nadu Dinga Junhuija. Slavio je Selby rezultatom 18:14 po frameovima, a može se reći da je ključnu prednost stekao u prvoj sesiji.

Mnogo bolje je Sellby ušao u meč od svog protivnika i poveo je sa čak 6:0. Uspio je Ding dobiti naredna dva framea, pa se na odmor otišlo sa rezultatom 6:2. Selby je dobio prvi frame u drugoj sesiji i poveo je 7:2, ali onda se Ding budi te sa tri uzastopno osvojena framea vraća se u igru (7:5). Nešto kasnije na semaforu je stajalo 8:7, no Selby osvaja naredna dva framea i odlazi na odmor sa prednošću 10:7.

Početak druge sesije pripada Dingu koji stiže na samo frame zaostatka (10:9), no nikako nije uspio da izjednači. Na posljednju pauzu noviu svjetski prvak je otišao sa prednošću od tri framea (14:11), koju je znalački sačuvao do kraja meča.

Selby je zaradio 330.000 funti, a na meču je napravljeno pet trocifrenih breakova, dva od strane Selbyja, te tri od strane Dinga.

Na kraju svakako treba dodati da je Mark Selby rođen u Leicesteru te da će ovaj grad večeras imati dvostruki razlog za slavlje pošto su po prvi put u historiji fudbaleri ovog tima osvojili titulu prvaka Engleske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi