Kenijci varaju da izbjegnu zabrane za takmičare na OI?

Mijenjaju anti-doping zakone

Kenijci varaju da izbjegnu zabrane za takmičare na OI?

Parlament Kenije odobrio je promjene u anti-doping kontroli u nadi da će sportisti iz ove zemlje izbjeći suspenzije za nastup na Olimpijskim igrama.

Novi zakon protiv dopinga potpisan je prošlog mjeseca, ali Svjetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA) je istakla da on nije ispunio međunarodne standarde.

"Sport je izuzetno bitan za ovu zemlju i sportisti su naši najbolji promotori u svijetu u smislu marketinga, rekao je parlamentarac Kris Wamalwa.

Iz WADA-e su se prije dvije godine jasno izjasnili i poručili da vjeruju da se veliki broj kenijskih atletičara dopinguje.

Od 2011. godine, više od 40 kenijskih sportista je palo na doping testu, a od januara 2016. godine ih je 18 suspendovano zbog dopinga.

Najpoznatija od njih je Rita Jeptoo, koja je osvajala maratone u Bostonu i Chicagu. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi