Kineskinje koristile sve i svašta

Novi doping skandal

Kineskinje koristile sve i svašta

Ponovljeni testovi doping uzoraka sve su učestaliji, zbog čega su mnogobrojni sportisti ostali bez medalja na velikim takmičenjima.

Sportski prevaranti najčešće budu uhvaćeni, a to se upravo desilo i sa pojedinim takmičarima sa Olimpijskih igara u Pekingu.

Njih 11 imalo je pozitivne rezultate, među njima i nekoliko osvajača olimpijskih medalja, saopštila je Međunarodna federacija dizanja tegova (IWF). 

Osvajačice zlatnih medalja Cao Lei, Liu Chunhong i Chen Xiexia takođe su bile pozitivne, a svih 11 dizača tegova je privremeno suspendovano dok traje istraga.

Tri Kineskinje su bile pozitivne na hormon rasta, dok je Liu bila pozitivna i na stimulant sibutramin.

Preostali takmičari bili su pozitivni na razne anaboličke steroide. U tu grupu spadaju Bjelorus Andrej Ribakov, Kazahstanke Marija Graboveckaja i Irina Nekrasova, Hadžimurat Akajev i Dmitrij Lapikov iz Rusije, Natalija Davidova i Olga Korobka iz Ukrajine, te Bjelorsukinja Anastasija Novikova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije