Koliko zarađuje Usain Bolt?

Jedan od najplaćenijih sportista

Koliko zarađuje Usain Bolt?

Sprinter sa Jamajke Usain Bolt sinoć je osvojio i devetu zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u karijeri.

Bolt je sinoć sjajnim finišom pomogao Jamajki da osvoji novo zlato u štafeti 4x100, a nekoliko dana prije toga slavio je i u trci na 200 te na 100 metara. Sjajni rezultati Jamajčanina odlično su finanijski ispraćeni od strane sponzora pa je Bolt jedan od najplaćenijih sportista današnjice.

Iako je ugovor od devet miliona dolara neobičan za atletičare, jer tako visoke ugovore potpisuju većinom fudbaleri ili košarkaši, ipak je i Bolt na tom nivou. Njegovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na oko 60 miliona dolara te se trenutno, prema Forbesu, nalazi na 32. mjestu najplaćenijih sportista svijeta, odmah ispred nove zvijezde Chicago Bullsa Dwayne Wadea.

Bolt je od juna 2015. do juna 2016. zaradio čak 32,5 miliona dolara, a od toga čak 30 miliona od sponzora. Bio je zaštitno lice kompanija kao što su Visa, Gatorade, Hublot, Virgin Media, All Nippon Airways i mnogih drugih. 

Da bi zaokružili cijelu priču, treba reći i to da Bolt zarađuje oko 400.000 dolara samo kada je pojavi na nekom eventu što dovoljno pokazuje koliko je velika zvijezda i koliko ga je teško dovesti na bilo koji događaj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi