Kratka historija cliff divinga

Mostar domaćin Red Bull Cliff Divinga

Kratka historija cliff divinga

M. Skaka

Mostar će u subotu 15. augusta biti domaćin takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015. Četrnaest elitnih svjetskih skakača izvodiće vratolomne skokove sa Starog mosta, demonstrirajući ono u čemu su oni najbolji – zadivljujuće umijeće cliff divinga.

Ali kada i kako je nastao ovaj uzbudljivi sport? Kada se kaže „ekstremni sport“, uglavnom mislimo da se radi o nečemu novijeg datuma, jer većina ekstremnih sportova zaista i jeste nastala u posljednjih nekoliko decenija. No, skokovi s litice vuku porijeklo iz nešto dalje prošlosti.

Prvi skokovi s litice

Kolijevkom cliff divinga smatraju se Havaji, a njegovi počeci datiraju iz druge polovine XVIII stoljeća. Havajski kralj Kahekili imao je, naime, zanimljivu naviku da skače u vodu s litice. Ali pored toga je volio i da izaziva svoje ratnike da učine isto i dokažu svoju hrabrost u ritualu „Lele Kawa“, što u slobodnom prevodu znači „skočiti sa visoke litice u vodu na noge bez prskanja vode“. Pretpostavlja se da su Havajci skakali s litica i ranije, no ovo su prvi zabilježeni skokovi. 

Generaciju poslije, u XIX stoljeću, kralj Kamehameha već je organizovao takmičenja u skokovima s litice, s definisanim pravilima za izbor najboljeg i najhrabrijeg takmičara. Stoga ne čudi što Havaji i danas uživaju poseban status u svijetu cliff divinga.

Skakači iz Acapulca

U XX stoljeću cliff diving je svjetsku popularnost stekao zahvaljujući skakačima sa čuvene litice La Quebrada („Tjesnac“) u Acapulcu (Meksiko). Prvi zabilježeni skok izveo je 1934. godine tada 13-godišnji Enrique Apac 

Rios, čime je započelo stvaranje legende. Grupa profesionalnih skakača La Quebrada Cliff Divers postala je 

svjetska atrakcija i nastupa već decenijama. 

O La Quebradi su se ispredale priče i legende, preuveličavale su se visine, a povrede i navodni smrtni slučajevi doprinijeli su auri mističnosti koja okružuje ovu stijenu. Ono što je čini zaista opasnom – i istovremeno privlačnom – jeste velika kosina litice, zbog koje skakači moraju skočiti daleko naprijed kako bi izbjegli oštre stijene, a uz to moraju paziti da skoče „u val“, zbog male dubine vode (četiri metra).

Moderno doba

No, do pravog procvata cliff divinga kao sporta dolazi u protekle dvije decenije. U drugoj polovini devedesetih, osnovana je Svjetska federacija visinskih skokova (WHDF) i počela je organizacija prvih takmičenja i 

prvenstava. Veliku ulogu u popularizaciji modernog cliff divinga imao je Red Bull, koji je od početka pratio i pomagao razvoj ove opasne i zahtjevne, ali i izuzetno atraktivne discipline. 

Nakon godina organizovanja pojedinačnih takmičenja, od 2009. godine održava se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, koje danas predstavlja najprestižnije takmičenje u ovom sportu. Stanice prvenstva su na najatraktivnijim lokacijama širom svijeta, a ove godine u kalendar je uvršten i mostarski dragulj Stari most.

Visinski skokovi su prešli veliki razvojni put posljednjih godina. Danas je to sport sa jasno utvrđenim standardima i kriterijima, koji je Svjetska organizacija vodenih sportova (FINA) 2013. godine proglasila posebnim sportom i uvrstila u program Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima. Ono što bi trebalo uslijediti jeste ulazak visinskih skokova u olimpijske discipline.

Ili, kao što kaže Greg Louganis, najuspješniji olimpijski skakač svih vremena i sudija u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu: „Ovo su uzbudljiva vremena za cliff diving.“

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.