Kwiatkowski iznenadio i osvojio zlato

Prvi Poljak svjetski prvak

Kwiatkowski iznenadio i osvojio zlato

Svjetsko prvenstvo u biciklizmu u španskoj Ponferradi završeno je velikim iznenađenjem - trijumfom Poljaka Michala Kwiatkowskog u cestovnoj utrci u elitnoj kategoriji.

Kwatkowski je 254,.8 kilometara prošao za šest sati, 29 minuta i sedam sekundu pobijedivši sa sekundom prednosti ispred glavnog favorita Australca Simona Gerransa. Treći je bio Španac Alejandro Valverde kojem je to bila šesta medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrta bronca. Poljak je u završnici utrke povukao nevjerovatan potez, na osam kilometara prije cilja. Prošao je sa spoljne strane grupu vozeći poprilično sporo, a onda se pripremio za završni bijeg nakon dva kilometra.

" Oduševljen sam i presretan. Odlučio sam riskirati i to se isplatilo. Izdržao sam do kraja" , rekao je Kwiatkowski koji je postao prvi Poljak sa zlatnom medaljom na svjetskim prvenstvima u biciklizmu.

Rezultati:
1. Michal Kwiatkowski (Pol)     6:29:07      
2. Simon Gerrans (Aus) + 0:01      
3. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) + 0:01           
4. Matti Breschel (Den) + 0:01            
5. Greg Van Avermaet (Bel) + 0:01            
6. Tony Gallopin (Fra) + 0:01       
7. Philippe Gilbert (Bel) + 0:04      
8. Alexander Kristoff (Nor) + 0:07      
9. John Degenkolb (Ger) + 0:07            
10.Nacer Bouhanni (Fra) + 0:07

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.