Laureus: Đoković najbolji sportista u 2015. godini
Foto: EPA

Treći put osvajač prestižne nagrade

Laureus: Đoković najbolji sportista u 2015. godini

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je večeras po treći put postao dobitnik prestižne Laureusove nagrade za najboljeg sportistu svijeta.

Nakon 2011. i 2014. godine, Đoković je na ceremoniji u Berlinu primio nagradu za najboljeg sportistu za 2015. godinu, po čemu se izjednačio sa Usainom Boltom. Više osvojenih nagrada od Đokovića i Bolta ima samo Federer (4).

Đoković je do nagrade došao u zaista nevjerovatnoj konkurenciji, obzirom da su u krugu kandidata za ovo veliko priznanje bili Lewis Hamilton, Lionel Messi, Usain Bolt, Steph Curry i Jordan Spieth.

Srbijanski teniser je u 2015. godini bio naprosto dominantan i imao je jednu od najboljih sezona u historiji tenisa. Osvojio je ukupno 11 titula i tri Grand Slama, a malo mu je nedostajalo i za osvajanje Roland Garrosa, gdje je u finalu poražen od Wawrinke.

Nagradu u ženskoj konkurenciji dobila je Serena Williams, kojoj je to također bilo treće ovakvo priznanje u karijeri nakon 2003. i 2010. godine.

Inače, Laureusova nagrada se dodjeljuje od 2000. godine i sistem glasanja je takav da se nominuju sportisti iz sedam kategorija. Nakon toga, bira se panel od 2000 sportskih novinara koji glasaju za nominovane, a potom članovi Laureusove akademije prave konačan izbor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije