Lejla Tanović među 100 najboljih biciklistkinja svijeta
Foto: Mirza Krvavac

Veliki uspjeh za bh. biciklistkinju

Lejla Tanović među 100 najboljih biciklistkinja svijeta

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović članica sarajevskog kluba "Puls" i profesionalnog tima Salcano iz Turske je ostvarila ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto na UCI listu svjetske biciklističke federacije.

Lejla je tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu i postala je prvi biciklista sa takvim uspjehom. 

"Ovo je izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i velika nam je čast prestavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. To je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je pokazala na renominarim UCI utrkama svoju kvalitetu i sasvim zasluženo se po prvi put za BiH plasirala u 100 najboljih na svijetu", rekao je trener Amar Njemčević

Bodovi za UCI listu se skupljaju na jednodnevnim i etapnim UCI utrkama i pomoću njih se ostvaruje norma za Olimpijske igre. Trenutno traje izborni period za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016, tako da je svaki bod izuzetno vrijedan.

"Izuzetno sam sretna ulaskom u 100 najboljih, to je bila moje velika želja i cilj. U ovom periodu je sigurno konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za OI u Riju. Specifičan sistem treninga koji je pripremio moj trener se pokazao nevjerovatno dobar za mene. Na svakoj utrci sam bila maksimalno spremna i fokusirana. Ovo je dodatni motiv za mene i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama", rekla je Lejla Tanović

Lejlu u narednom periodu očekuje još jedna UCI utrka u Samoboru klase C1, a nakon toga se priprema za cestovnu utrku na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu. Pored Evropskih igara, Lejla će uzeti učešće i na Evropskom prvenstvu u italijanskom gradiću Lamosano.

"Odradit ćemo posebne pripreme za Evropsko prvenstvo, to će biti prvi put da Lejla učestvuje na tako velikom takmičenje i moramo biti potpuno spremni. Taktička i tehnička pripremljenost će igrati veliku ulogu s obzirom na težinu staze, tako da ćemo na stazu doći sedam dana ranije i odraditi par kvalitetnih treninga. Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još uvijek nema vremena za odmor. Tako da se nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi", rekao je za kraj Njemčević.

UCI ranking:

97. Kallio Sonja (Finska) - 262 poena

98. Malene Degn (Danska) - 261 points

99. Lejla Tanovic (Bosna i Hercegovina) - 260

100. Metzler Laura (Francuska) - 257

101. Worst Annemarie (Holandija) - 251

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.