Lipovac: Nadam se dobrim rezultatima ove godine

Život bodybuildera

Lipovac: Nadam se dobrim rezultatima ove godine

D. Vejo

Sport prepun odricanja, pun uspona i padova. Nešto što se živi 24 časa dnevno, a u čemu uspjevaju samo oni, koji podnose veliku žrtvu. Riječ je o bodybuildingu. 

Mladog Novaka Lipovca iz Gradiške, ništa nije pokolebalo u namjeri da postane jedan od zapaženih takmičara ovog sporta. Ideja da se bavi omim sportom, krenula je još iz srednjoškolskih dana.

"Sve je počelo dok sam još išao u srednju školu. Kada si prvi put otišao u teretanu, na inicijativu rođenog brata, shvatio sam da je to to. Odmah sam savladao tehnike i način treniranja i tako postepeno ulazio u čari ovog sporta. Danas, mnogo sam zahvalan bratu, što me usmjerio ka tegovima i bodybuildingu jer je to postao moj način života kao i velika ljubav koja se rodila prema istom", rekao je za SportSport.ba Novak Lipovac.

Teg po teg, mišići su se postepeno povećavali. Uvidjevši napredak, bilo bi čudno ne pokazati rezultat svog napornog rada i na nekom od takmičenja.

"Krajem prošle godine, otišao sam na međunarodno takmičenje koje je održano u Brčkom pod nazivom „Brčko Open 2015“. To je ujedno bilo i moje prvo takmičenje u ovom sportu. Zauzeo sam treće mjesto u kategoriji fizik, što mi je dalo mnogo samopouzdanja i motivacije da nastavim raditi na sebi i dalje. Osjetivši binu, moje prijatelje u publici kao najveću podršku u tim da kažemo teškim trenucima, jer ipak je prvo takmičenje a ja najmlađi takmičar, bilo je nevjerovatno. Jako sam im zahvalan na tome", dodao je Lipovac.

Do izvajanog tijela, takmičari ovog sporta dolaze mukotrpnim radom. Iako, pored ogromno rada i zalaganja, i drugi faktori igraju određenu ulogu.

"S obzirom da je put do dobre fizičke spreme dug, potrebno je dosta odricanja. Prije svega volja je presudna kako bi u glavi bili što jači i gurali naprijed. Tu je naravno i finansijski faktor koji igra ako ne i najvažniju ulogu, bez kojeg nema potrebe ulaziti u pripreme", ističe on.

Sezona je počela, ambicije su postavljene.

"Uspjeh koji sam ostvario do sada daje mi za pravo da se nadam da ću i u ovoj godini ostvariti zavidan rezultat na nekom od takmičenja. Želja, volja, trud i rad su tu, pa ćemo vidjeti šta donosi sutra. Ne bih još sa sigurnošću da tvrdim, ali se nadam da ću opravdati povjerenje koje je uloženo u mene i donijeti sebi i svom gradu što veći broj medalja", rekao je mladi sportista.

Podrška u svakom sportu pa tako i u ovom je neminovna. Najmiliji su tu da bi nas podizali kada padnemo.

"Svakako moja najveća podrška je moja porodica, bez koje ovo ne bi bilo moguće. Opet bih tu istakao brata koji me je uveo u sve ovo i bez kojeg vjerovatno ja nikada ne bih ušao u priču o bodybuildingu", riječi su Novaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti