Lochte osvojio 10, pojedinačno zlato

Amerikanac dostigao Hacketta

Lochte osvojio 10, pojedinačno zlato

Ryan Lochte je po četvrti puta uzastopno osvojio naslov svjetskog prvaka na 200 mješovito. U Kazanju je srebrni iz Londona u ovoj disciplini potvrdio dominaciju i slavio s vremenom od 1:55.81 čime je 31-godišnji Amerikanac proslavio je svoje jubilarno 10. pojedinačno svjetsko zlato u karijeri.

Lochte je i drugi plivač u istoriji kome je uspjelo četiri puta zaredom osvajati svjetske naslove u jednoj disciplini, a prije njega to je pošlo za rukom Australcu Grantu Hackettu na 1500 metara (1998, 2001, 2003, 2005).U finalu je na kraju srebro je pripalo Brazilcu Thiago Pereiri (1:56.65), a bronca Kinezu Wang Shunu (1:56.81).

Katie Ledecky je osvojila još jedno zlato, četvrto je osigurala u štafeti 4x200 slobodno. Zahvaljujući sjajnoj Ledecky, američka štafeta se i dokopala zlata, jer je u posljednjoj pretekla Šveđanku Idu Marko Varga. Do tada su Šveđanke bile u vodstvu, ali su na kraju ostale bez medalje. Sve ono što su Sjostrom, Hansson i Coleman napravile je propalo. Missy Franklin, Leah Smith, Katie McLaughlin i Ledecky do zlata su došle u vremenu od 7:45.37, te nastavile dominaciju odbranivši svjetski naslov, a imaju i olimpijsko zlato iz Londona. Talijanke su zahvaljujući Federici Pellegrini došle do srebra s vremenom od 7:48.41 što je ujedno jedina evropska medalja petog dana prvenstva. Kineskinje su brončane s 7:49.10.

Veliki okršaj na 100 metara slobodno pripao je Kinezu Ning Zetaou, koji je do najvećeg uspjeha u karijeri došao pobijedivši za 11 stotinki favorita Australca Camerona McEvoya. Zetao je u finalu plivao 47.84 sekundi, McEvoy 47.95, dok je bronca otišla Argentincu Federicu Grabichu (48.12), a olimpijski prvak Amerikanac Nathan Adrian bio je tek sedmi (48.31).

Zetao ima veliku mrlju u karijeri jer je 2011. godine bio pozitivan na nedopušteno sredstvo klenbuterol,
te je bio suspendovan na jednu godinu. On je prvi Azijac koji je išao ispod 48 sekundi, a u Kazanju je donekle posao bio olakšan jer aktualni svjetski prvak Australac James Magnussen nije ni došao zbog povrede.

Kineski dan u Kazanju okrunila je Fu Yuanhui zlatom na 50 leđno s rezultatom od 27.11 sekundi. Fu je na prošlom SP-u bila srebrna, a sada se popela na najvišu stepenicu. Srebro je pripalo Brazilki Etiene Medeiros (27.26), a bronca još jednoj Kineskinji Liu Xiang (27.58). Yuanhui je naslijedila vladaricu 50 leđno Zhao Jing, koja ima dva svjetska zlata i drži svjetski rekord u ovoj disciplini.

Malo iznenađenje na 200 leptir je pripredila Japanka Natsumi Hoshi. Hoshi je je OI u Londonu bila brončana, a u Kazanju se okrunila svjetskim naslovom ispred Amerikanke Cammile Adams (2:06.40) i Kineskinje Zhang Yufei (2:06.51).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.