London želi ekipu u NFL - u

Za dosadašnje utakmice vladao je veliki interes

London želi ekipu u NFL - u

U Londonu su se opasno zagrijali za Američki fudbal. Ove sezone su već odigrana dva meča Miami je nadigrao Oakland 38:14, 28.septembra nakon čega je Detroit slavio kontra Atlanta Falconsa 22:21. Ovaj duel je bio na rasporedu 26. oktobra. U oba slučaja je bilo više od 80.000 gledalaca.

Prva NFL utakmica na Wembleyu je odigrana još 2007. godine (NY Giants - Miami Dolphins) nakon čega je London još sedam puta bio gost ekipama NFL-a. Zanimljivo, samo jednom je posjeta išla ispod 80.000 gledalaca. Radilo se o utakmici igranoj 2011. godine (Chicago - Tampa, 76.981 gledalaca).
Prema nekim procjenama zahvaljujući samo jednoj utakmici, London je zaradio 15 miliona funti pa je čak britanski ministar finansija George Osborne pokrenuo priču o NFL ekipi iz Londona.

" Od 32 NFL ekipe jedna bi mogla biti smještena u Londonu. To je svakako ozbiljan projekat, ali projekat koji se ne može realizovati preko noći. Za nešto tako su potrebne godine " pojasnio je
Osborne. Nakon ove incijative u Londonu su pokrenuli i istraživanje koji bi trebalo pokazati koliko bi sam grad zaradio ulaskom u NFL. Prema nekim procjenama tokom osam utakmica regularne sezone, koliko je garantovano svakom klubu u ligi, 68 miliona funti donose gledaoci, 24 miliona sami timovi, 5 miliona NFL, 4 miliona sponzori, a milion mediji.

Ove godine će na Wembleyu biti odigrana još jedan utakmica, za tri dana se sastaju Dallas i Jacksonville, a već sada je poznat raspored za narednu 2015. godinu. To su NY Giants - Miami (4.oktobar),  Buffalo - Jacksonville (25.oktobar) te Detroit - Kansas City (1.novembar).

NFL je priču o Američkom fudbalu u Evropi pokrenuo 1991. godine kroz (WLAF), World League of American Football u kojoj su nastupale ekipe Barcelone, Amsterdama, Frankfurta, te London Monarchsa.
Veliko finale, odnosno World Bowl se igrao upravo na Wembleyu, ekipa Londona je bila pobjednik. Nakon 1997. godine je formiran NFL Europe. Ekipa London Monarchsa na sceni je ostala do 1998.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.