Magic Johnson kupuje LA Dodgerse

Za rekordnih dvije milijarde dolara

Magic Johnson kupuje LA Dodgerse

E. Škorić

Magic Johnson, legenda LA Lakersa i jedan od najboljih NBA košarkaša svih vremena na čelu je grupacije koja je postigla dogovor o kupovini bejzbol velikana Los Angeles Dodgersa.

Njegovom dosadašnjem vlasniku Frenku Mekartu će biti uplaćeno rekordnih dvije milijarde dolara.

Do ove kupovine rekordni iznos otkupa jednog sportskog kluba držao je fudbalski klub Manchester United, kojeg je preuzeo Malcolm Glazer sa porodicom 2005. godine za iznos od 1.47 milijardi dolara, dok je u Americi rekordnu sumu od 1.1 milijarde dolara Stephen Ross izdvojio za otkup NLF ekipe Miami Dolpihns, 2009. godine.

Dodgersi su najtrofejnija bejzbol ekipa u Americi, s tim da su posljednju titulu osvojili davne 1988. godine, a kako je klub zvanično u stečaju, kupovinu će morati odobriti Federalni sud, a nakon toga krajem aprila i zvanično prelazi u ruke novih vlasnika. Po aktuelnim planovima izvršni direktor kompanije Guggenheim Partners će biti  novi većinski vlasnik Dodgersa

Peterostruki NBA prvak je putem saopćenja poručio: "Oduševljen sam što sam postao dio bogate historije Dodgersa i moja je namjera nastaviti graditi na fantastičnim temeljima koje je postavio Frank McCourt".

Inače, Magic Johnson je karijeru je okončao1991. godine, neposredno nakon što je otkrio da ima HIV virus, a nakratko se vratio iz mirovine u sezoni 1995/96 radi kraćeg obnašanja funkcije trenera Lakersa.

 

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.