Mnoge kompanije spremaju se da tuže Armstronga

Ostaje bez miliona

Mnoge kompanije spremaju se da tuže Armstronga

E. Škorić

Javno priznanje o sustavnom dopingiranju posrnulu američku bicilističku zvijezdu Lancea Armstrong moglo bi stajati milione dolara smatraju američki pravni stručnjaci. 

Procjenjuje se kako je Armstrong tokom karijere zaradio oko 150 miliona dolara, međutim nakon što je gostujući kod televizijske voditeljice Oprah Winfrey priznao dugogodišnje uzimanje dopinga očekuje ga niz sudskih tužbi.

Kompanija SCA Promotions već je najavila kako će ga tužiti ukoliko im ne vrati 19 miliona dolara koliko su ga nagradili za njegove pobjede na Tour de Franceu. Tužbu spremaju i kompanija Tailwind Sports, te SCA.

"Pouzdano znam kako je nekoliko odvjetnika diljem zemlje snimilo Armstrongovo gostovanje kod Oprah. Javnim priznanjem sasvim sigurno otežao je svoju poziciju," kazao je Geoffrey Rapp, profesor prava na sveučilištu Toledo.

Oglasio se i direktor Svjetske antidopinške agencije David Howman poručivši kako bi Armstrong o svojim dopinškim prevarama morao svjedočiti pod prisegom ukoliko želi da mu se ukine doživotna zabrana nastupanja.

"Gostovanje kod Oprah neće biti dovoljno za ukidanje zabrane nastupa," poručio je Howman, a njegovo mišljenje podržao je čelnik Američke antidopinške agencije Travis Tygart. "Televizijsko priznanje je korak u pravom smjeru. Međutim, Armstrong bi morao svjedočiti pod prisegom," smatra Tygart.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti