MOK i dalje "muči" Ruse: Moraju dodatno testirati sportiste

Prijeti im suspenzija i propuštanje OI u Riju

MOK i dalje "muči" Ruse: Moraju dodatno testirati sportiste

E. Čaušević

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) još uvijek nije donio oduku da li će svim ruskim sportistima biti zabranjeno da učestvuju na predstojećoj Olimpijadi u Riju.

Olimpijski komitet Rusije jučer je dobio saopštenje od MOK-a da će još malo morati sačekati na konačnu odluku o tome da li će ova država imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama u Brazilu. Rusi bi mogli ostati bez učešća u Riju, jer je Svjetska antidoping agencija (WADA) otkrila da je doping kontrola u Rusiji godinama namještala rezultate testova sportista u Rusiji.

Iako je bilo potvrđeno da će MOK svoju odluku donijeti jučer, na kraju se to nije desilo. MOK je odlučio još malo da prolongira konačnu odluku kako bi donijeli adekvatnu kaznu za Rusiju. Iz MOK-a su poručili da se ne boje da Rusiju isključe skroz s Olimpijskih igara ukoliko se ispostavi tačnim da su namještali doping testove.

MOK je poručio Olimpijskom savezu Rusije da će još jednom morati testirati sve sportiste koji su se takmičili na Olimpijadi u Sočiju. Ako samo jedan sportista padne na ovim testovima to će značiti da vjerovatno nećemo gledati Rusiju na predstojećim Olimpijskim igrama. Također, bez učešća će ostati i sportisti na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Na jučerašnjem sastanku MOK je donio nekoliko mjera koje će za Ruse biti na snazi do kraja ove godine. Naime, MOK neće organizovati niti će biti pokrovitelj sportskih događaja u Rusiji; MOK neće dati nijednu akreditaciju nijednom zvaničniku Ministarstva sporta Rusije; MOK želi novu analizi svih sportista koji su učestvovali na OI u Sočiju; MOK je predložio i drugim organizacijama zimskih sportova da zaustave pripreme za sva takmičenja koja će se održavati u Rusiji.

Nakon ove odluke MOK-a oglasili su se iz Olimpijskog saveza Rusije, te su poručili da će rado testirati sve sportiste jer nemaju šta da kriju. Ipak, pojedinci su čak izjavili da je politika umješala prste, te da se zbog toga žele "otarasiti" Rusije sa Olimpijskih igara. Međutim, kada svi dodatni testovi budu završeni mnoge stvari će biti dosta jasnije. Ukoliko Rusija ostane bez Olimpijade bit će to težak udarac za ovu zemlju, ali i za sport.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi