MOK inkasirao 3,8 milijardi dolara
Jacques Rogge

Prodana tv prva za olimpijade

MOK inkasirao 3,8 milijardi dolara

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prodao je televizijska prava za Zimske olimpijske igre u Vancouveru 2010. i Olimpijske igre u Londonu 2012. za 3,8 milijardi dolara, kazao je predsjednik MOK-a Jacques Rogge.

Iznos od 3,8 milijardi dolara veći je za 1,2 milijardi od prodanih prava za ZOI u Torinu 2006. i OI u Pekingu 2008.

Najveći iznos platila je američka stanica NBC - 2,2 milijarde dolara.

Prodaja TV-prava za Olimpijske igre najveći je izvor prihoda za MOK-a, a odnedavno se prodaju internetska prava i klipovi za mobitele.

Rogge je dodao kako MOK praktično već ima ugovore u vrijednosti od 920 miliona dolara za ZOI u Sočiju i OI u Rio de Janeiru, a tek se čeka da se u borbu za prijenose uključe i američke TV-postaje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.