MOK objavio imena dopingovanih u Atini 2004. godine

MOK objavio imena dopingovanih u Atini 2004. godine

A. Haznadarević
Teme:

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično je potvrdio i objavio imena sportista koji su na olimpijskim igrama 2004. u Atini koristili nedozvoljena sredstva.

To su ukrajinski bacač kugle Jurij Belonog, bjeloruski bacač kladiva Ivan Tihon, bjeloruska bacačica diska Irina Jaščenko i ruska bacačica kugle Svetlana Kriveljeva. Ukrajinac je u Atini osvojio zlato, Bjelorus srebro, a Bjeloruskinja i Ruskinja osvojile su bronzane medalje. Njihovi rezultati bit će izbrisani a medalje će morati vratiti, prenose agencije.

 

MOK je već 2008. godine Tihonu zvanično oduzeo bronzanu medalju sa igara u Pekingu, ali odličje mu je ipak vraćeno jer je Međunarodni arbitražni sud za sport 10. juna 2010. godine odlučio da pri dopinškoj provjeri nisu ispoštovani svi standardi. 

 

Prijestupnike su razotkrili novim, modernijim pregledom uzoraka. Mok je istaknuo da je još samo jedan od ukupno 105 ponovo pregledanih uzoraka sumnjiv. Ako se dokaže da je sportista koji je dao uzorak koristio nedozvoljena sredstva, njegovo ime će objaviti u narednom periodu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.