MOO zabranio nastupe sportistima zbog virusa ebole

Na igrama mladih u Nanjingu

MOO zabranio nastupe sportistima zbog virusa ebole

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zabranio je nastup na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu u Kini trojici sportaša iz zapadnoafričkih zemalja u kojima hara virus ebole. MOO je zabranio nastup dvojici sportaša koji su trebali nastupiti u borilačkim sportovima te jednom plivaču.

" Sportisti  iz zapadnoafričkih zemalja neće imati pravo nastupa u borilačkim sportovima i u plivačkim natjecanjima. Žao nam je zbog takve odluke, no željeli smo smanjiti rizik od zaraze ", poručili su iz MOO-a.

MOO nije želio objaviti imena sportaša, niti države iz kojih dolaze. Sudeći po broju prijava na službenoj stranici Olimpijskih igara mladih u Nanjingu će nastupiti 25 sportaša iz zemalja u kojima se virus ebole dramatično širi (Sierra Leone, Liberija, Gvineja, Nigerija). Na 2. olimpijskim igrama mladih, koje traju od 16. do 28. avgusta, nastupit će više od 3700 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 nacionalna olimpijska odbora. Prve OI mladih održane su 2010. u Singapuru, a okupile su 3522 sportaša iz 205 zemalja.

Smrtonosni virus ebole dosad je u zapadnoj Africi odnio više od 1000 života, a bolest je dijagnosticirana kod 1848 osoba. U Evropi je od ebole preminula jedna osoba, španjolski svečenik Miguel Pajares (75) koji se zarazio u Liberiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.