Mrkonja: Mi pripadamo BiH, a ona nas poništava sa nulom

Predstavnik "Zaslužnih sportista BiH"

Mrkonja: Mi pripadamo BiH, a ona nas poništava sa nulom

Zahvaljujući nemaru vlasti, sport u Bosni i Hercegovini je godinama na niskim granama, baš kao i sportisti koji ne uživaju ugled kakav bi trebali niti dobijaju finansijsku podršku kakvu su zaslužili.

Za sutra je zakazana sjednica Vijeća ministara, a 36. tačka dnevnog reda je prijedlog nove kategorizacije "Zaslužnih sportista Bosne i Hercegovine", koju čini 17 istaknutih bh. sportista koji su u svojim karijerama osvajali odličja na najvećim prvenstvima u svojim sportovima.

Jedan od njih je Jasmin Mrkonja, osvajač zlatne medalje na rukometnom Svjetskom prvenstvu 1986. godine i dvostruki prvak Evrope sa šabačkom Metaloplastikom, koji je za SportSport.ba govorio o ovom problemu.

"Po zakonu iz 2009. ili 2010. godine uspostavljen nam je status 'Zaslužni sportisti'. Tada je donijeta odluka da su tu sportaši koji su u svojim karijerama nosioci svjetskih, evropskih i olimpijskih medalja. Mi smo te godine na osnovu tog statusa dobijali mjesečnu naknadu u iznosu od, ako se ne varam, 420 KM. Već od 2011. godine, nas su 'skinuli' sa tog budžeta. Uvijek smo bili na državnom nivou, dok su sportisti iz Republike Srpske na entitetskom nivou i njima RS isplaćuje veći iznos", započeo je Mrkonja, te nastavio: 

"Do prošle godine, ministar civilnih poslova Sredoje Nović nikad nas nije htio primiti kao delegaciju zaslužnih sportista, vjerovatno iz razloga što smo udruženje na državnom nivou koja njemu očito nije toliko bitna. Nadali smo se da će nas sada Adil Osmanović saslušati i regularno nas ugraditi u budžet Ministarstva civilnih poslova, ali ni do njega ne možemo doći. Sada je to ćutanje dovelo do toga da nas žele totalno skinuti. Čudi nas što je to ministar iz SDA i ovom odlukom žele da nas prebace na entitetski nivo. Postoje komisije koje prave tu kategorizaciju, ali tu nema nikog od nas koji smo direktni protagonisti. Nijedan od nas nije uzet u tu komisiju već su tu ljudi, normalno, po nacionalnom ključu, a ja od tih bajnih sportista poznajem njih 10%. Oni nas žele prebaciti na entitetski nivo što će očigledno pogodovat nekoj strani, a to je katastrofalno". 

"Na stranu što nas ne uvažavaju kao osobe i kao sportiste, ovim potezom pokazuju da ove države sve manje ima. Koliko god mi danas imali godina, a ja ih imam 58, mi smo još uvijek nešto najbolje što ova država ima u sportu. Kako se odnose prema sportu i sportistima danas, budućnost nam nije svijetla. Žao mi je što moram reći, ali više me cijene u inostranstvu nego u BiH. Država nas poništava sa nulom i tu se morate osjećati jadno".

"Sačekat ćemo da vidimo odluku, a ona sigurno neće biti dobra. Gospodin Zvizdić je 7. januara potpisao da se nama ukida visina naknade, ali ne navodi se koja. Mi smatramo da nas se hoće totalno izbrisati. Sada je izborna godina i sreća da možemo reći svoje mišljenje makar preko medija, jer su oni jako osjetljivi na te stvari. Jedino tako ih se može prozvati. Pokušavali smo na razne načine, ali njih boli samo kada pročitaju nešto u medijima".

"Među nama preovladava nevjerica što nas žele skinuti sa državnog nivoa. Mi pripadamo Bosni i Hercegovini a ne nekom entitetu ili kantonu. Bit ću malo sarkastičan, ali kada bi bilo jedno auto manje u tim raznim ministarstvima, našao bi se novac za ljude koji su mnogo dali ovoj državi, koji i dalje rade u interesu našeg sporta i koje drugi prepoznaju u inostranstvu", rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba legendarni Jasmin Mrkonja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi