Na današnji dan Ali odradio posljednju borbu

11. decembra

Na današnji dan Ali odradio posljednju borbu

Bio je petak 11. decembar 1981. godine. Zdravlje najvećeg koji je ikada hodao bokserskim ringom jebilo narušeno, imao je 39 godina, ali nije odustajao. Muhammad Ali je te večeri 61. put u karijeri ušao u ring.

U kontra uglu ringa postavljenog u Queen Elizabeth Sports Centru na Bahamima, stajao je Trevor Berbick. Doktori su upozoravali, već tada se pričalo kako je tokom svoje karijere zaradio povrede glave opasne po zdravlje. Zato nije mogao doniti dozvoliti niti jedne Savezne države, treneri i novinari su upozoravali, ali uzalud.

Ali je otišao na Bahame sa željom da svima pokaže koliko su u krivu kada je u pitanju njegova forma, njegova karijera. Medijski više nije bio u prvom planu, TV stanice se nisu borile za prava prenosa borbe. Na Bahamima je bio glavna atrakcija, ipak bilo je i onih koji su se pitali da li mu je borba potrebna. Naravno, u bokserskim krugovima se već tada pričalo kako Ali ima problema sa novcem koji je najveći motiv.

Realno, njegove priče o tome kako može osvojiti još jedan naslov svjetskog prvaka je bila priča za malo djecu. Trevor Berbick je slavio nakon deset rundi jednoglasnom odlukom sudija.

Muhamed Ali je poražen otišao iz ringa. Nažalost, Ali je vrlo brzo nakon prestanka karijere obolio od Parkinsonove bolesti, koja je zadnjih godina uvelike oštetila njegov živčani sustav. Nije poznato koliko je dugogodišnje bavljenje boksom i veliki broj primljenih udaraca pomoglo razvoju bolesti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije