Na OI Rio ide najkvalitetniji olimpijski tim do sada

Dvostruko veća sportska delegacija u odnosu na OI 2012.

Na OI Rio ide najkvalitetniji olimpijski tim do sada

U susret Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeirou, Olimpijski odbor BiH (OOBiH) krenuo je sa kampanjom simboličnog naziva “Patriot”. 

Cilj kampanje je na najbolji način ispratiti i ohrabriti naše sportaše koji će nas predstavljati narednog mjeseca u Riju.

Olimpijske igre Rio 2016. su prioritetni projekat Olimpijskog odbora BiH (OOBiH) u posljednje dvije godine. OOBiH je za navedene Igre osigurao rekordan broj olimpijskih stipendija. Naši sportaši su postigli rekordan broj rezultata sa A normom, što znači da je ovo najkvalitetniji bh. olimpijski tim do sada. 

U poređenju sa Londonom 2012. sportska delegacija na OI Rio 2016. će biti dvostruko veća.

“Organizacija projekta isključujući stipendije će koštati cca. 400.000 KM. OOBiH je osigurao nešto preko 50% sredstava. Očekujemo da ćemo ostatak pokriti uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH i resornih ministarstava FBiH i RS, te naših sponzora kojima dugujemo veliku zahvalnost”, ističe Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog odbora BiH. 

Na OI Rio 2016. će nastupiti deset sportaša u atletici, judu, tenisu, streljaštvu i plivanju. Pored sportaša u delegaciji će biti devet trenera, šef misije, zamjenik šefa misije, press attache, fizioterapeut i Predsjedništvo OOBiH. Na svečanom defileu otvaranja Olimpijskih igara, BiH će predstavljati delegacija od 23 člana.

“Očekujemo da će nas sportaši na čelu sa Amelom Tukom obradovati svojim rezultatima. Uvjereni smo, da će dostojanstveno predstavljati BiH i dati sve od sebe kako bi postigli svoj maksimum i ostvarili najbolje rezultate. OOBiH je kroz stipendije i putne troškove za kvalifikaciona natjecanja olimpijcima u pretekle 4 godine uplatio ukupno 512.640 KM kako bi se što bolje pripremili za olimpijski nastup”, dodao je Kvesić.

Uporedo sa četverogodišnjim pripremama za Rio, OOBiH je u ovom periodu uspješno organizirao nastup naših sportaša na dva Evropska olimpijska festivala mladih (EYOF) - Montafon (Lihtenštajn/Austrija) i Tbilisi (Gruzija), prve Evropske igre Baku (Azerbejdžan), prve Mediteranske igre na pijesku Pescara (Italija), Zimske Olimpijske igre mladih (YOG) - Lillehammer (Norveška), a poslije OI počinje sa intenzivnim pripremama za zimski i ljetni EYOF 2017. (Erzurum, Turska i Gyor, Madžarska), Mediteranske igre Tarragona 2017. (Španija), i zimske OI PyeongChang 2018. (Južna Koreja).

Prezentacija Olimpijskog tima BiH za RIO 2016. će biti održana u utorak, 26.07.2016., u prostorijama Olimpijskog odbora BiH. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi