Na ovogodišnjem Touru 22 ekipe
Tour starta iz Holandije

Poznati učesnici najveće utrke

Na ovogodišnjem Touru 22 ekipe

M. Maksimović

Organizatori najveće biciklističke utrke na svijetu, Tour de Francea, objavili suspisak učesnika ovogodišnje utrke koja starta 3.jula u Rotterdamu. Na listi se nalazi 16 ekipa koje imaju Pro Tour licencu, odnosno koje su automatski kvalificirane, dok su su dvije ekipe koje su se također trebale naći na Touru, Credit Agricole i Gerolsteiner propale, pa je pozivnica stigla na adrese šest ekipa.

Tu će se naravno naći ekipa Astane, za koju nastupa aktuelni pobjednik Alberto Contador.
Lance Armstrong vozi za RadioShack. Na Touru ćemo gledati i Cadela Evansa koji je prošle godine nastupa za Silence-Lotto, ali je odlučio preći u Racing, ekipu koja nema svoje mjesto među odabranima, međutim ekipa koja ima Evansa aktualnog svjetskog prvaka, bivšeg svjetskog prvaka Alessandra Ballana i prekaljenog Georgea Hincapieja, nije mogla biti odbijena.
Ukupno se dijelilo šest pozivnica, a priliku su dobili Garmin, RadioShack, Racing, Sky, Katusha i Cervelo. Pored ovih ekipa na ovogodišnjem Touru nastupaju Columbia, AG2R, Bbox, Cofidis, Française Caisse d'Epargne, Footon, Lampre, Liquigas, Astana, Rabobank, Milram, Quick Step, Omega, Saxo Bank.

Iako nema niti jedne ekip iz Holandije, Tour će krenuti iz Rotterdama prologom, dok se u drugoj etapi vozi od  Rotterdama do Bruxelles.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.