Na pedalama od Gradiške do Rima

Nemanja Lendić kreće na dalek put

Na pedalama od Gradiške do Rima

D. Vejo

Biciklizam, za mnoge zaboravljeni sport. Ali tako ne misli 24-godišnji Nemanja Lendić iz Gradiške koji je u ovaj sport ušao prije nekoliko godina kao rekreativac a prošle godine nakon što je pokorio Atinu, sprema se za novu rutu. Ovoga puta za vožnju izabrao je Italiju tačnije Rim. 

Zbog čega je Rim njegova naredna destinacija, ispričao je upravo on.

"Ja sam student istorije. Želio bih da posjetim sve gradove Evrope, ali po istorijskoj važnosti i hronologiji prošle godine sam se odvezao do Atine, ove godine do Rima a naredne ako sve bude po planu i do Istanbula", rekao je za SportSport.ba mladi biciklista, Nemanja Lendić.

Gradiščanac se osvrnuo i na kilometražu koju bi trebao preći na putu do Rima.

"Start je iz Gradiške 22. maja, zatim idem preko Dubice, Novog Grada, Bihaća, Plitvica, Istre, Trsta, Venecije, San Marina pa do Rima. Po mojoj računici ruta je duga 2600 kilometara u prevodu bi mi trebalo 30 dana da bih stigao tamo. Naravno par dana gore ili dole", dodaje Lendić.

Da bi se odvezla ovolika kilomtreža, potrebna je i kvalitetna oprema.

"Koliko god se čovjek trudi da nešto nabavi uvijek nešto nedostaje. Tako da opreme nikad dosta. Dobro poznata činjenica je i to da oprema za ovakav vid avanture košta mnogo, ali eto nešto imam, nešto improvizujem sam tako da većinu stvari imam", ističe on.

Ispričao je i iskustvo sa prošlogodišnjeg putovanja u Atinu.

"Osjećaj je nevjerovatan. Vidjeti sve te prirodne ljepote, ljude koji te na svakom koraku s oduševljenjem dočekuju i pitaju da li ti treba pomoć je nešto fascinantno. Put sam prošao bez kvara, sve je bilo u najboljem redu", zaključuje biciklista.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi