Na zapadu ništa novo: Mayweather odbranio WBA i WBC titule

Pobjeda Maywaethera nad Marcosom Maidanom

Na zapadu ništa novo: Mayweather odbranio WBA i WBC titule

M. Šljivak

Floyd Mayweather odbranio je titule u polusrednjoj kategoriji po WBA i WBC verzijama. On je večeras u MGM Grand hotelu u Las Vegasu savladao Argentinca Marcosa Maidanu jednoglasnom odlukom sudija.

Oba borca su dobro otvorila meč. Mayweather je direktima i konstantnim kretanjima držao Maidanu na distanci, a Argentinac je samo jednom uspio da pogodio Amerikanca u prvoj rundi, koja je pripala Floydu.

Maidana je dosta aktivno otvorio drugu rundu. Ipak, iako je imao inicijativu, Mayweather je zadavao mnogo bolje udarce. Pokušavao je argentinski bokser da odvuče Amerikanca na konopce, što mu nije uspijevalo. Oba borca su u finišu druge runde zadala po dva jako opasna udarca, ali bez teških oštećena po protivnika. Međutim, i ova runda je blago otišla na stranu Mayweathera.

Argentinski borac dosta dobro otvara i treću rundu. Mayweather je u jednom trenutku bio prinuđen da se držanjem Maidane izvuče iz nezgodne situacije, a sjajni borac je konstantno kao osa progonio Floyda po ringu. Treća runda je od početka meča bila i najizjednačenija.

Naleti Maidane nastavljeni su i u četvrtoj rundi. Mayweather je bio dobro pokriven, te je usprkos velikim problemima Amerikanac uspio da se izvuče u ovoj rundi. Ipak, ova runda je potpuno pripala Maidani, koji je bio mnogo bolji borac u ovom dijelu borbe.

Peta runda je donijela nešto mirniju borbu. Money je kontrolisao Maidanu direktima, a Argentinac kao da se već umorio od lude četiri runde koje je odboksovao. Čistije udarce je ponovo imao Mayweather, te mu je i ova runda donijela blagu prednost.

Dobrim kretnjama u ringu američki bokser je umarao Maidanu. Šesta runda je bila kao i prethodna, bez previše uzbuđenja, ali sa više čistih udaraca od strane Amerikanca. Ova runda je ponovo otišla na stranu Floyda Mayweathera.

Kako je borba odmicala, umor kod boraca se sve više primjećivao. Posebno se to odnosilo na Maidanu, koji je iz runde u rundu bio sve sporiji. Sedmu rundu je kontrolisao ponovo Mayweather, koji je sjajnim serijama aperkata i direktima u tijelo osvojio i ovu rundu.

Bez većih problema je Mayweather kontrolisao i osmu rundu. Imao je doduše Maidana jedan žestok udarac, a u osmoj rundi se Amerikanac žalio i na ujed od strane Argentinca. Sve manje atrakcije su pružala ova dva borca, ali je Mayweather i dalje imao veliku prednost.

Skoro identična je bila i deveta runda. Već preumorni Maidana nije mogao zadati žestok udarac Mayweatheru, koji je svaki ozbiljniji pokušaj Argentinca bez većih problema kontrolisao. Pogađao je sjajno direktima, a u završnici runde i s nekoliko krošeja je dobro pogodio Maidanu, te je nakon devet rundi dodatno povećao prednost.

Deseta runda je konačno donijela nešto više uzbuđenja. Nakon što je bolje rudnu otvorio Mayweather, Maidani je oduzet i bod, Argentinac se probudio u ostatku runde u kojoj je zadao nekoliko zaista dobrih udaraca. Ipak, i ovu rundu je dobio Mayweather, koji je imao veliku prednost.

Udarcima u tijelo aktuelni šampion je održavao prednost. Ponovo je Maidana bezuspješno napadao, pa je Mayweather sigurnom borbom uspijevao da zada više udaraca. I pretposljednja runda je pripala Floydu.

Lagano je u 12. rundi Mayweather uspio da privede meč kraju, te je sačuvao pojaseve u WBA i WBC verziji, a ovo mu je ukupno bila 47 pobjeda u karijeri u kojoj je još uvijek bez poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.