Napokon slavlje Francuza, etapa Vuillermozu

Froome i dalje čuva žuta majicu

Napokon slavlje Francuza, etapa Vuillermozu

Napokon malo razloga za zadovoljstvo kod domaćuh navijača, Francuza. Alexis Vuillermoz je slavio na osmoj etapi dugoj 181.5 kilometara od Rennesa do Mur de Bretagne.

27- godišnji Francuz je bio posebno raspoložen, tokom posljednjeg uspona je nekoliko puta napao, prije nešto se uspio odvojiti od glavne grupe. Posljednji napad smo vidjeli 600 metara prije cilja kada je Vuillermoz krenuo jako, a jedini koji ga je pokušavao ispratiti bio Dan Martin (Cannodale - Garmin) ali nije uspio do kraja. Vuillermoz je prvi prošao ciljem sa pet sekundi prednosti ispred Irca Martina i još u odnosu na Alejandroa Valverdea. Uspon u završnici etape nije bio nimalo lagan i definitivno je najteži u dosadašnjem dijelu Toura.

Na 70-tak kilometara prije cilja odvojila se grupa u kojoj je bilo nekoliko odličnih sprintera, nakon čega se izdvajaju Lars Bak (Lotto Soudal), Michel Golas (Etixx-QuickStep) i Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), ali je pomenuta trojka opstala ispred sve do osam kilometara
prije cilja. Na posljednjem usponu je Froome je diktirao vrlo dobar ritam, ali ne dugo. Kada je vodeći u ukupnom poretku stao, nastavio je Vuillermoz do kraja.


Rezultati osme etape:
1. Alexis Vuillermoz (Fra, AG2R La Mondiale) 4:20:55     
2. Daniel Martin (Irl, Cannondale-Garmin Pro Cycling Team) + 0:05     
3. Alejandro Valverde (Spa, Movistar Team) + 0:10     
4. Peter Sagan (Svk, Tinkoff-Saxo)          
5. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal)          
6. Greg Van Avermaet (Bel, BMC Racing Team)          
7. Adam Yates (GBr, Orica GreenEdge)          
8. Christopher Froome (GBr, Team Sky)          
9. Bauke Mollema (Ned, Trek Factory Racing)          
10.Tejay Van Garderen (USA, BMC Racing Team)...+ 0:10

Ukupni poredak:
1. Christopher Froome (GBr, Team Sky)    31:01:56     
2. Peter Sagan (Svk, Tinkoff-Saxo) + 0:11     
3. Tejay Van Garderen (USA, BMC Racing Team) + 0:13     
4. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal) + 0:26     
5. Greg Van Avermaet (Bel, BMC Racing Team) +0:28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.