Nastupa sutra: Kako Tuka može do osvajanja Dijamantne lige?

Tuka sutra nastupa

Nastupa sutra: Kako Tuka može do osvajanja Dijamantne lige?

Dž. Mrakić

Naš Amel Tuka sutra će Briselu imati svoj zadnji veliki nastup ove sezone.

Čovjek s najboljim rezultatom u svijetu ove godine u utrci na 800 metara sutra će u finalu Dijamantne lige pokušati osvojiti prvu poziciju i postati prvi bh. atletičar s naslovom prvaka Dijamantne lige. Ipak, za takav ishod moraju se poklopiti dvije stvari.

Prva je ta da, logično, Tuka mora ostvariti najbrži rezultat od svih, a druga se tiče Nijela Amosa, trenutnog lidera u borbi za osvajanje Dijamantne lige.

Naime, Amos trenutno ima 12 bodova, što je za osam bodova više od našeg srednjoprugaša. Međutim, u finalu se bodovi udvostručuju, pa bi se eventualnom Tukinom pobjedom ovaj dvojac izjednačio po broju bodova, ali jedino pod uslovom da Amos, koji je ostvario tek 17. poziciju na Svjetskom prvenstvu, ne uzme niti jedno od prva tri mjesta.

U tom slučaju, Amel Tuka postao bi prvi Bosanac i Hercegovac kojem je pošlo za rukom da postane prvak Dijamantne lige, s obzirom da bi njegovi bodovi nosili veću vrijednost jer su ostvareni u velikom finalu. Sretno Amele!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.