Nevjerovatna slika: Mjesto rođenja zlatnih vaterpolista

Mađarska, Srbija, Hrvatska...

Nevjerovatna slika: Mjesto rođenja zlatnih vaterpolista

M. Šljivak

Reprezentacija Srbije osvojila je naslov najbolje vaterpolo selekcije na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Srbija je u finalu pobijedila Hrvatsku, te im je oduzela naslov najbolje selekcije u vaterpolu.

Poznato je da je Balkan izuzetno plodno tlo kada je sport u pitanju. Takav je slučaj i kada je vaterpolo u pitanju, a ako u ovaj dio Evrope ubrojimo i Mađarsku, koja ima ogromnu granicu sa Srbijom dobijemo nevjerovatnu sliku.

Od posljednjih pet Igara s ovog područja dolazi pet šampiona. Mađarska je osvajala naslove u Sydneyju, Atini i Pekingu, Hrvatska je zlatna bila u Londonu, a Srbija u Riju.

Zanimljiva mapa pokazuje gdje su rođeni vaterpolisti koji su osvajali zlatne medalje od 2000. do 2016. godine.

S obzirom da je BiH reprezentacija u ovom sportu na niskim granama, za razliku od drugih sportova, zlatnih momaka iz naše zemlje nema ni u jednoj od selekcija koje su osvajale zlato.

Također, sjeverni dio Hrvatske i južni dio Mađarske ne donose velike šampione,koji su uglavnom skoncentrisani u određenim prostorima.

Zaista interesantna mapa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi