Nibali etapnom pobjedom vratio žuti majicu

I Contador morao odustati

Nibali etapnom pobjedom vratio žuti majicu

Vicenzo Nibali je ponovo obukao žuti majicu. U prvoj pravoj brdskoj etapi, vozač Astane je napravio sjajan posao i na kraju je slavio sa 15 sekundi prednosti ispred Francuza Thibauta Pinota i Španca Alejandra Valverdea koji je pršao ciljem sa 20 sekundi zaostatka. Tony Gallopin koji je dan ranije preuzeo vodstvo u ukupnom poretku danas je uložio maksimum napora, ali nije mogao parirati " Ajakuli iz Messine". 

Deseta etapa ovogodišnjeg Toura se vozila od Mulhousea do La Planche des Belles Fillesa u dužini od 161.5 kilometara sa ciljem na jako teškom usponu. Jučerašnji etapni pobjednik Tony Martin je većim dijelom utrke vukao vodeću grupu, dok je ekipa iz Astana čuvala Nibalija. 

Ipak, 20 kilometara prije cilja, na startu predposljednjeg uspona, Martin više nije mogao. Joaquim " El Purito " Rodriguez u tim trenucima izgledao najspremniji, na posljednjem usponu 6.5 kilometara prije cilja se odvojio i činilo se kako Španac ide ka sigurnoj etapnoj pobjedi. Tako nije mislio sjajni Nibali koji je strpljivo čekao svoju priliku, a onda kao da je eksplodirao 2.2 kilometara prije kraja etape. Kilometar kasnije Nibali prolazi 35-godišnjeg Španca i odlazi prema drugoj etapnoj pobjedi ove godine na Touru.

Prvu je ostvario na dionici od Yorka do Sheffielda, nakon čega je preuzeo žutu majicu. Na dan pada Bastile, posljedni Francuz pobjednik je bio 2005.godine David Moncoutié, novu priliku domaći navijači će morati čekati naredne godine. 

Ova teška današnja etapa koja se također dobrim dijelom vozila po kiši je uzela jednu veliku žrtvu. To je dvotruki pobjednik Toura, Vuelte, slavljenik sa Gira 2008. godine, Alberto Contador. Španac je teško pao 77 kilometara prije cilja, stradalo je desno koljeno. Pokušao je nastaviti utrku, ali nije išlo, morao je odustati. 

Rezultati 10.etape:

1. Vincenzo Nibali (Ita / Astana) 4:27:26 

2. Thibaut Pinot (Fra / FDJ.fr + 0:15 

3. Alejandro Valverde Belmonte (Spa / Movistar) + 0:20 

4. Jean-Christophe Péraud (Fra / AG2R La Mondiale) + 0:20 

5. Romain Bardet (Fra / AG2R La Mondiale) + 0:22 

6. Tejay Van Garderen (USA / BMC Racing) + 0:22  

7. Richie Porte (Aus / Team Sky) + 0:25 

8. Leopold Konig (Cze / Team Netapp-Endura) + 0:50 

9. Joaquim Rodriguez (Spa / Team Katusha) + 0:52 

10. Mikel Nieve Iturralde (Spa / Team Sky) + 0:54

Ukupni poredak:

1. Vincenzo Nibali (Ita / Astana)  42:33:38  

2. Richie Porte (Aus / Team Sky) + 2:23  

3. Alejandro Valverde Belmonte (Spa / Movistar Team) + 2:47  

4. Romain Bardet (Fra / AG2R La Mondiale) + 3:01  

5. Tony Gallopin (Fra / Lotto-Belisol) + 3:12  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije