Nibali osvaja etape i u žutoj majici

Italijan najveći favorit za ukupnu pobjedu

Nibali osvaja etape i u žutoj majici

Talijanski biciklist Vincenzo Nibali (Astana) nastavio je s dominacijom na ovogodišnjem Tour de Franceu pobijedivši u 13. etapi voženoj od Saint-Etiennea do vrha uspona na Chamrousse u dužini od 197.5 kilometara čime se učvrstio na vrhu ukupnog poretka.

Nibali je do svoje treće etapne pobjede na ovogodišnjem "Touru" stigao sa 10 sekundi prednosti ispred drugog Poljaka Rafala Majke (Tinkoff-Saxo) i 11 sekundi ispred trećeg Čeha Leopolda Koeniga (NetApp), dok je njegov najveći konkurent za ukupnu pobjedu, Španac Alejandro Valverde (Movistar) ciljem prošao kao četvrti sa 50 sekundi zaostatka.

Trinaesta je etapa ovogodišnjeg "Toura" bila prva u Alpama, a Nibali je potvrdio kako nakon odustajanja Britanca Chrisa Froomea (Sky) i Španca Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo) nema prave konkurencije. Nibali sada u ukupnom redoslijedu ima 3:37 minuta prednosti ispred drugog Valverdea,
dok se na treće mjesto probio mladi, 23-godišnji Francuz Romain Bardet (AG2R) sa 4:24 minute iza Nibalija.

" Ajkula iz Messine " je odradio još jednusjajnu etapu, na posljednjem usponu se izdvojio iz grupe te je krenuo u lov na Rafaela Majku i Leopolda Koniga. Vrlo brzo je dostigao ovu dvojicu vozača koji su do određenog trenutka pratili Italijana, ali nisu mogli pratiti ritam. Prvi pratitelj u ukupnom poretku Australac Richie Porte je prije 13 etape imao dvije minute zaostatka, mešutim jednostavno je pukao na početku posljednjeg uspona, izgubivši čitavih devet minuta, pa kasni za Nibalijem više od 11. Alejandro Valverde je tu na +3:37, Bardet kasni više od četiri minute.

Rezultati 13. etape:
1. Vincenzo Nibali (Ita / Astana Pro Team) 5:12:29     
2. Rafal Majka (Pol / Tinkoff-Saxo) + 0:10     
3. Leopold Konig (Cze / Team Netapp-Endura) + 0:11     
4. Alejandro Valverde Belmonte (Spa / Movistar Team) + 0:50     
5. Thibaut Pinot (Fra / FDJ.fr)    + 0:53     
6. Tejay Van Garderen (USA / BMC Racing Team) + 1:23     
7. Romain Bardet (Fra / AG2R La Mondiale)          
8. Laurens Ten Dam (Hol / Belkin Pro Cycling) + 1:36     
9. Jean-Christophe Péraud (Fra / AG2R La Mondiale) + 2:09     
10.Frank Schleck (Lux / Trek Factory Racing) +2:09

Ukupni poredak:
1. Vincenzo Nibali (Ita / Astana Pro Team) 56:44:03     
2. Alejandro Valverde Belmonte (Spa / Movistar Team) 3:37     
3. Romain Bardet (Fra / AG2R La Mondiale) + 4:24     
4. Thibaut Pinot (Fra / FDJ.fr)    + 4:40     
5. Tejay Van Garderen (USA / BMC Racing Team) 5:19          

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.