Nibali osvojio Tour de France
Foto: EPA.eu

Vozač Astane trijumfalno kroz Pariz

Nibali osvojio Tour de France

Talijan Vincenzo Nibali (Astana) pobjednik je ovogodišnjeg, 101. izdanja Tour de Francea, velike utrke koja je završila danas u Parizu. Nibali je slavio sa 7:37 minute prednosti ispred drugog Francuza Jean-Christophea Perauda (AG2R), odnosno 8:15 minute ispred trećeg, još jednog Francuza Thibauta Pinota (FDJ.fr).

Nibali je do svog prvog trijumfa na Touru stigao na dominantan način osvojivši čak četiri etape, a žutu majicu vodećeg držao je u svom vlasništvu čak 19 od 21 dana utrke. Put ka pobjedi uvelike mu je bio olakšan zbog odustajanja dvojice najvećih konkurenata uoči početka utrke, prošlogodišnjeg pobjendika Britanca Chrisa Froomea (Sky), koji je odustao u petoj etapi zbog dvostrukog prijeloma ruke, te pobjednika iz 2007. i 2009., Španca Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo).

Francuzi još uvijek čekaju na svog pobjednika Toura, posljednji je bio Bernard Hinault 1985. Od danas
nakon punih 17 godina i drugog mjesta Richarda Virenquea, Francuzi imaju svog predstavnika na pobjedničkom postolju, a prvi put nakon 1984., čak dvojicu. Prije 30 godina slavio je Laurent Fignon, dok je Bernard Hinault bio drugi, a ove godine su mjesto na podiju u Parizu izborili drugi Jean-Christophe Peraud i treći Thibaut Pinot.

Pobjednik posljednje, 21. etape vožene od Evryja do Elizejskih poljana u Parizu u dužini od 137.5 kilometara je Nijemac Marcel Kittel (Giant) koji je u završnom sprintu bio brži od Norvežanina Alexandera Kristoffa (Katusha) i Litvanca Ramunasa Navardauskasa (Garmin). Kittel je i prošle godine
pobijedio u posljednjoj etapi, kao i prošle godine i ove je godine utrku završio s četiri etapna slavlja.

Rezultati posljednje, 21. etape:
1. Marcel Kittel (Nje / Giant)    3:20:50
2. Alexander Kristoff (Nor / Katusha)   
3. Ramunas Navardauskas (Lit / Garmin)   
4. Andre Greipel (Njem / Lotto)    
5. Mark Renshaw (Aus / Omega Pharma-QuickStep)  
6. Bernhard Eisel (Aut / Sky)    
7. Bryan Coquard (Fra / Europcar)    
8. Alessandro Petacchi (Ita / Omega Pharma-QuickStep)
9. Peter Sagan (Svk / Cannondale)    
10.Romain Feillu (Fra / Bretagne) svi u vremenu pobjednika

Ukupni poredak:
1. Vincenzo Nibali (Ita / Astana)    89:59:06
2. Jean-Christophe Peraud (Fra / AG2R) + 7:37
3. Thibaut Pinot (Fra / FDJ.fr) + 8:15
4. Alejandro Valverde (Špa / Movistar) + 9:40
5. Tejay van Garderen (SAD / BMC)    + 11:44

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.