Nova sezona NFL-a pod znakom pitanja!

Ni NFL više nije nedodirljiv

Nova sezona NFL-a pod znakom pitanja!

Ukoliko vodstvo NFL-a i udruženje igrača do 3. marta ne uspiju dogovoriti novi kolektivni ugovor ljubitelji američkog nogometa naredne sezone biće uskraćeni za gledanje ovog sporta, jer sezone neće ni biti.

Trenutni kolektivni ugovor između lige i igrača potpisan je 2006. godine, a ističie 3. marta. Prema sadašnjem ugovoru 59.6 posto novca pripada igračima. U tek završenoj sezoni igračima je pripalo devet milijardi dolara, dok je vlasnicima klubova pripala jedna milijarda.

Vlasnici klubova novim kolektivnim ugovorom žele za sebe osigurati dodatnu milijardu dolara, što bi značilo da će se plate igračima smanjiti od 15 do 18 posto. Vlasnici klubova pored toga žele još neke pogodnosti u svoju korist, a protiv kojih su, naravno, igrači.

Naime, dosaašnja sezona u NFL-u trajala je 16 utakmica i četiri predsezonske, dok vlasnici klubova sada žele da klubovi igraju samo dvije predsezonske utakmice, a u regularnom dijelu sezone bi se igrale dvije utakmice više. Time vlasnici klubova misle zaraditi dodatni novac od TV prava.

Prema mišljenju vlasnika klubova to bi donijelo više novca igračima, ali igrači ne žele da čuju za to, jer smatraju da bi uvođenjem dodatne dvije utakmice u takmičarski kalendar došlo do većeg broja povreda. Problem u novom kolektivnom ugovoru predstavljaju i plate novopridošlih igrača u ligu.

Igrači koju su izabrani na NFL draftu 2009. godine dobili su oko 1.2 milijarde dolara, a zagarantovanim ugovorima isplaćeno im je 585 miliona dolara i prije nego su odigrali ijednu minutu. Udruženje igrača smatra da bi se novim ugovorom trebala uvesti ograničenja u zaradama igrača izabranim na draftu.

Uvođenjem ograničenja u zaradama novih igrača osiguralo bi se oko 200 miliona dolara dodatnog novca koji bi se, prema mišljenju udruge igrača, raspodijelio na iskusnije i bivše igrače. Naravno, komesar lige Rodger Goodell i njegovi ljudi ne žele da im igrači diktiraju kako da dijele novac.

Sigurno je kako se naredna sezona neće igrati ukoliko se ne postigne dogovor do 3. marta. Ista situacija je bila u NBA ligi pred sezonu 1998/1999 kada je došlo do štrajka igrača, pa se kasnije igrala skraćena sezona, a hokejaši u NHL-u su čak dva puta bili bez sezone (1994/1995 i 2004/2005). Zasad se smatralo da je NFL nedodirljiv po ovom pitanju, ali izgleda da nije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.