Novaković: Dat ću sve od sebe u Riju

Marko Novaković za SportSport.ba

Novaković: Dat ću sve od sebe u Riju

D. Vejo

Sprski kajakaš Marko Novaković živi dječački san. Treća pozicija na evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2011. godine, zatim 2012. godine evropski prvak i čuvar najboljeg izveslanog vremena ikad, iste godine sedmo mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu sve u katergoriji jednosjed, na 200 metara sve su to odličja u Markovom vlasništvu. Iako je početak bio veoma težak, inat i želja su ga vodili da postane ovo što je danas.

„Kajakaštvo sam se počeo baviti još od malih nogu. Kajak klub mi je bio svega nekoliko metara od kuće tako da na prijedlog deke, odlučio sam da probam. Prvi trening nije obećavao. Odmah sam se prevrnuo iz kajaka i društvo mi se malo smijalo. Tako da sam se odlučio zainatiti da im dokažem da mogu da veslam i da se neću više prevrnuti. Od tada se stvorila jedinstvena povezanost ovog sporta i mene koja i danas traje“, rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Marko Novaković.

Pored individualnih rezultata, Novaković je nosilac zlata i u timskom veslanju.

„U dvosjedu sa mojim kolegom Nebojšom Grujićem sam 2014. godine, osvojiio svjetsko zlato na 200 metara i tada smo postavili najbolje izveslano vrijeme u toj disciplini koje iznosi 30,5 sekundi. Takođe i prošla godina bila je veoma uspješna, ostvarili smo vizu za OI u Riju ovog ljeta. Ponovo smo Nebojša i ja uzeli zlato i srebro u dvosjedu na svjetskim kupovima, dok smo u četvercu uzeli brzonzu na svjetskom prvenstu, čime smo zaključili minulu godinu“, dodao je Novaković.

Novaković i tim spremaju se i za predstojeće Olimpijske igre u Riju.

„Prireme teku zadovoljavajuće. Osjećam se zdravo i spremno da odgovorim na izazove. Za nekoliko dana, putujemo u Tursku gdje ćemo započeti veslačke prirepme i tamo ćemo biti do kraja marta sa pauzom kod kuće od par dana“, ističe on.

Pohod na Rio samo što nije počeo. Pored velike konkurencije, ciljevi su jasni.

„Zadatak za ovu godinu je svakako Olimpijada i ka tome je usmjerena sva naša pažnja i treninzi. Mjesec dana prije igara, imamo evropsko prvenstvo gdje ćemo moći da vidimo na kakvom smo putu. Iskreno, vjerujem da možemo do nekog od odličja, iako disciplina u kojoj veslamo je jako surova, svašta se desi u tih nekoliko sekundi. To su trke koje su jako guste, možete da pobjedite ili izgubite, a da ne znate dok god ne izađu rezultati jer su svi skoro u liniji. Nadam se da će nas povrede zaobići i da ćemo uspjeti u našem zadatku“, riječi su srpskog kajakaša.

Dobri rezultati ne dolaze preko noći. Potrebno je mnogo truda i odricanja.

„U kajaku sam našao nešto posebno i jednostavno sam morao u tome da budem svaki dan. Dobra organizacija, volja, ljubav vodili su me do uspjeha koje sam ostvario. Naravno, disciplina na koju sam se godinama navikavao dovela me je do toga da je kajakaštvo jednostavno nešto bez čega ne mogu. Rijetkost je raditi ono što voliš a da od toga možeš normalno da živiš.“, kazao je Novaković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi