Novi svjetski rekord Ledecky, Peaty uzvratio Van der Burghu

Nova dva svjetska rekorda

Novi svjetski rekord Ledecky, Peaty uzvratio Van der Burghu

Trećeg dana plivačkih takmičenja u Kazanju smo gledali pet finala i vidjeli smo još jedan svjetski rekord fenomenalne Katie Ledecky. 18-godišnja Ledecky po drugi je put u dva dana popravila svoj svjetski rekord na 1500 m slobodno koji sada iznosi 15:25.48 minuta.

Ledecky je svoj prijašnji rekord popravila za dvije sekunde i 23 stotinke, a najbližu pratiteljicu u finalu, Novozelanđanku Lauren Boyle (15:40.14) ostavila je iza sebe za gotovo 15 sekundi. Broncu je osvojila Mađarica Boglarka Kapas (15:47.09). I nije samo Ledecky srušila svjetski rekord.

U jutarnjim kvalifikacijama Cameron Van der Burgh popravio svoj svjetski rekord i postavio letvicu na 26.62 na 50 prsno. Na odgovor nismo dugo čekali. Britanac Adam Peaty je u popodnevnom polufinalu išao čak 20 stotinki brže (26.42) te je sada vlasnik svjetskog rekorda i na 50 i na 100 m prsno. U finalu koje je na rasporedu u srijedu Peaty i Van der Burgh plivat će u stazama jedan pokraj drugoga i očekujemo veliki okršaj.

U ostalim finalima, na 100 leđno, zlato je pripalo Australki Emily Seebohm (58.26). Njena zemljakinja Madison Wilson sa 58.75 je bila druga, Dankinja Mie Oe Nielsen (58.86) treća. Na 100 prsno najbrža trenutno u svijetu je Yulia Efimova. 1:05.66 je vrijeme pobjednice, što je za 70 stotinki brže od vremena Litvanke Meilutyte i 76 u odnosu na Jamajčanku Atkinson.

Kod plivača su novim zlatom Jamesa Guya Britanci još jednom potvrdili sjajnu formu svojih plivača. Guy je pobjedio Kineza Suna i velikog Paula Biedermanna na 200 slobodno. Na 100 slobodno zlatni je Mitchell Larkin (Aus), 52.40, srebrni Camille Lacourt (Fra) sa 52.48 i pomalo razočarani treći Amerikanac Matt Grevers (52.66).


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.