Odbojkaši odbranili titulu prvaka Evrope!

Sjedeća odbojka

Odbojkaši odbranili titulu prvaka Evrope!

Pobjednom nad selekcijom Rusije, rezultatom 3:1, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci odbranila je titulu prvaka Evrope.

Iako je selekcija BiH na Evropskom prventvu nastupila sa podmlađenom ekipom u kojoj su tri juniora, izabranici selektora Mirze Hrustemovića dominirali su tokom čitavog takmičenja. Tek prvi set u čitavom takmičenju naša selekcija izgubila je od Rusije u finalu, ali to je bilo sve što su protivnici mogli uraditi igrajući protiv velesile kakva je u ovom sportu naša zemlja.

"Očekivano prvi set izgubili smo 25:20. To je upravo ono o čemu smo govorili kada smo kretali ka Polskoj. Momci su mladi, prvo im je finale, prve napetosti, ali uz iskusne vukove vratili smo se u igru i na kraju osvojili zlato", rekao je kapiten naših, Sabahudin Delalić.

U svom pohodu ka finalu naši odbokaši nisu izgubili niti set. Prvo su sa 3:0 savladali Holandiju i Srbiju, a onda i Rusiju i Poljsku. U polufinalu igrali su sa Njemačkom, a i tu su bili dominantni i obradovali nas rezultatom 3:0.

Rusi su do polufinala stigli pobjedom nad Ukrajinom od 3:1.

Momci koji su još jednom stigli do krova Evrope su: Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Ismet Godinjak, Safet Alibašić, Mirzet Duran, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Beniz Kadrić, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Hidajet Jusufović i Nizam Čančar. Selektor je Mirza Hrustemović. Zlatni odbojkaši se u Sarajevo vraćaju sutra, a na aerodromu će ih dočekati naši navijači.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca šesterostruki evropski prvaci dopisom Službe za zajedničke poslove institucija BiH izbačeni su iz svojih prostorija veličine 16m2. Tako se odnosimo prema kolektivu koji je impresivnoj listi uspjeha dodao još jednu evropsku krunu:

Evropsko prvenstvo:
Tallin 1997. - 3. mjesto
Sarajevo 1999. - 1. mjesto
Sorospatak 2001. - 1. mjesto
Laparanta 2003. - 1. mjesto
Leverkusen 2005. - 1. mjesto
Nyregyhaza 2007. - 1. mjesto
Elblag 2009. - 1. mjesto

Svjetsko prvenstvo:
Teheran 1998. - 3. mjesto
Kairo 2002. - 1. mjesto
Roermond 2006. - 1. mjesto

Interkontinentalni kup: 
Kairo 2008. - 3. mjesto 

Paraolimpijske igre:
Sydney 2000. - 2.mjesto
Atina 2004. - 1.mjesto
Peking 2008. - 2. mjesto

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.