Održana prva sjednica stručnog žirija

Izbor najboljeg sportiste BiH

Održana prva sjednica stručnog žirija

O. Lekić

U zgradi Radio-televizije BiH danas je održana prva konstituirajuća sjednica žirija 16. izbora najboljeg sportiste BiH za 2016. godinu u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio televizije BiH s kojom je ozvaničen rad ovogodišnjeg žirija. Istom je predsjedavao predsjednik ovogodišnjeg žirija Žarko Varajić, legendarni košarkaš Bosne i velikan ex jugoslovenske i evropske košarke.

Bivši as Bosne s kojom je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope i koji je u finalnom meču Kupa šampiona protiv Varezea ubacio rekordnih 45 poena (i dan danas rekord u finalima elitnog takmičenja) kaže da nije imao dileme oko prihvatanja ove funkcije.

„Zadovoljstvo mi je što sam dio ovog značajnog projekta, koji je po meni jedan od najznačajnijih u regionu. To sam se uvjerio kada sam prikupio sijaset informacija pripremajući se za dolazak. Zadovoljstvo mi je takođe što u žiriju vidim imena sa maestralnim karakteristikama iz svojih oblasti, tako da nisam imao dilemu da prihvatim ovaj izazov. Moram istači da je ovo jedinstven događaj na kojem se dijeli čak 12 nagrada, jer sam često bio gost sličnih manifestacija u regionu na kojem su se uglavnom birali najbolji sportista i sportiskinja. S toga moram da čestitam „Nezavisnim novinama“ i njihovim glavnim partnerima BHRT-u i Olimpijskom komitetu BiH na organizaciji ove priznate manifestacije. Nadam se da ćemo kroz ispravan način rada uraditi najbolji posao i da ćemo na kraju izabrati najbolje od najboljih. Očekujem efikasan rad, kao i pomoć ostalih medija da nam pomognu u tome. Isto tako očekujem da odluke budu jednoglasne, istakao je Varajić.

I ove godine u žiriju se nalaze ugledni sportisti i sportski radnici, kao i predstavnici bh. medija, a tradicionalni partner manifestacije je krovna bh. sportska institucija, OK BiH.

„Svaki put sa radošću prihvatamo poziv i dajemo svoj doprinos. Mislim da je žiri i ovaj put kompetentan, tako da neće predstavljati problem da izaberemo najbolje. Želim uspjeh „Nezavisnim novinama“ i BHRT-u sa željom da budu za nijansu bolji nego predhodne godine. Takođe drago mi je što se vraćamo u stalnu bazu „Holidej“, izjavio je potpredsjednik OK BiH, Siniša Kisić.

Kao i svake godine pokrovitelj ovogodišnjeg izbora je Predsjedništvo BiH odnosno ove godine Mladen Ivanić. Neizostavna podrška manifestacije je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

„Mi ćemo i ove godine poduprijeti ovu divnu manifestaciju. Ovom prilikom želim da pozdravim predsjednika ovogodišnjeg žirija i junaka mog djetinjstva, Žarka Varajića. Hvala mu na onih 45 poena. Pred nama je težak zadatak, ali vjerujem da ćemo svoj posao odraditi na najbolji mogući način“, kazao je predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH i savjetnik ministra Adila Osmanovića, Sabahudin Topalbećirević.

Kao i do sada nagrade će biti dodjeljene u 12 kategorija: najbolji sportista, najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, najbolji trener, nagrada publike, najperspektivniji sportista, najperspektivnija sportiskinja, nagrada za fair – play,

nagrada za razvoj sporta u BiH, životno dijelo, najbolji sportista u sportu za invalide i najbolja ekipa u sportu za invalide.

Prošlogodišnji laureati su džudistkinja Aleksandra Samardžić i atletičar Amel Tuka. Svečana manifestacija 16. izbor najboljeg sportiste BiH biće održana 15. decembra u kongresnoj dvorani hotela „Holiday“ u Sarajevu, uz direktan prenosna BHT 1. Druga sjednica na kojoj će biti usvojene šire liste nominovanih u svim konkurencijama biće održana 8. novembra u Mostaru u hotel „Bristol“ sa početkom u 12 časova. Treća sjednica je 17. novembra u Banjaluci u zgradi Nezavisnih novina (13 časova), a posljednji sastanak stručnog tijela je na dan same manifestacije u Sarajevu, kada će biti donesene i konačne odluke.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi