Oglasio se i Putin: Borba protiv dopinga mora biti otvorena

Svijet sporta potresa novi doping skandal

Oglasio se i Putin: Borba protiv dopinga mora biti otvorena

A. Beganović

Svijet sporta potresa novi skandal. Radi se o doping skandalu ruskih atletičara, a ukoliko se pokažđu tačnim tvrdnje o sistematskom dopingovanju ruski atletičari će ostati bez nastupa na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Nezavisna komisija Svjetske anti-doping agencije u poinedjeljak je nakon provedene istrage nadležnim institucijama predložila suspenziju Atletske federacije Rusije, te uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju u čiji rad su se navodno miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od hiljadu anti-dopinških rezultata.

Da sitaucija za rusku atletiku nije niti malo bezazlena govorio i obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je istakao da Rusija mora provesti vlkastitu istragu vezanu za optužbe o sistematskom korištenju dopinga ruskih atletičara.

"Pozivam ministra sporta, te sve naše kolege koje su na bilo koji način povezani sa sportom da novonastaloj situaciji pristupe sa mnogo pažnje. Mislim da je najvažnije da mi sami napravimo istragu i izvučemo potpuno otvorenu saradnju sa međunarodnim anti-dopinškim strukturama. Borba protiv dopinga mora biti otvorena, jer sportska borba je zanimljiva samo kada je časna", izjavio je Putin.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.