OK BiH obezbijedio stipendije za OI Pyeongchang 2018

OK BiH obezbijedio stipendije za OI Pyeongchang 2018

O. Lekić

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine velikom upornošću i zalaganjem je već uspio obezbjediti zavidne stipendije za 3 rezultatski najkvalitetnija olimpijca – potencijalna kandidata za učešće na Zimskim olimpijskim igrama Pyeongchang 2018. 

Stipendije su obezbjeđene iz MOK-ovog fonda Olimpijske solidarnosti, na čemu je Olimpijski komitet BiH, u ime bosanskohercegovačkih sportista i sportskih saveza BiH, izuzetno zahvalan.

Naziv stipendije je ''Interim školarina'' i biće operativna od 01.08.2014 godine što predstavlja neophodnu podršku sportistima gotovo 4 godine pred same Olimpijske igre.

Dobitnici stipendije su: Rudić Marko – alpsko skijanje, Laikert Igor – alpsko skijanje, Karišik Tanja – biatlon i ski trčanje. Visina mjesečne stipendije iznosi 1.000,00 USD (američkih dolara) i trajat će do početka Olimpijskih igara ukoliko rezultati takmičara, koji će se kontinuirano pratiti od strane MOK-a i Komisije za vrhunski sport OK BiH, budu zadovoljavajući.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će nastaviti sa iznalaženjem mogućnosti za dodjelu stipendija i drugim potencijalnim kandidatima za Zimske olimpijske igre Pyeongchang 2018 godine, iako u okviru svoje djelatnosti, kao nebudžetski korisnik i udruženje građana, OK BiH nije nadležan za finansiranje BiH sporta i sportista.

Finansiranje vrhunskih sportista i Olimpijskog komiteta BiH je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih entitetskih ministarstava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.