Olimpijski judo prvak uhapšen zbog zlostavljanja djevojčica

Nakon osam mjeseci bijega, Austrijanac uhapšen

Olimpijski judo prvak uhapšen zbog zlostavljanja djevojčica

O. Lekić

Dvostruki olimpijski judo prvak Peter Seisenbacher iz Austrije uhapšen je danas u Kijevu jer ga austrijsko tužiteljstvo tereti za seksualno zlostavljanje tri maloljetnice. 

Ovaj 57-godišnji Austrijanac je 19. decembra prošle godine trebalo da se pojavi na suđenju u Beču za navodno seksualno zlostavljanje tri maloljetne djevojke kojima je bio trener, ali je pobjegao van države. Seisenbacher, svjestan činjenice da ga traže u Europi, proteklih je osam mjeseci proveo u bijegu u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja s Austrijom nema ugovor o izručenju.

Godine 1997. prvi put je napao tada devetogodišnjakinju, koju je navodno zlostavljao do njene 14. godine. Jednu je 16-godišnjakinju napao 2001. godine dok je boravila u ljetnom kampu. Djevojčica se na sreću uspjela odbraniti te ga prijavila policiji. Zadnji napad bio je 2004. kada je seksualno napao 13-godišnjakinju. Nekoliko godina poslije ove djevojke odlučile su progovoriti i pokrenule su postupak protiv njega. 

Austrijska policija saopštila je da je zatražila da se Seisenbacher deportuje.

Kako prenosi austrijska novinska agencija APA, telefonski razgovori s majkom u Beču na kraju su ga otkrili.  

Seisenbacher je osvojio dva olimpijska zlata, 1984. u Los Angelesu i 1988. u Seoulu. Nakon što je napustio profesionalni judo posvetio se profesiji trenera. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio je trener Gruzije kada je Laša Šavdatuašvili osvojio zlatnu medalju.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi