Otvorene Paraolimpijske igre u Londonu

Kraljica Elizabeta II otvorila Igre

Otvorene Paraolimpijske igre u Londonu

A. Haznadarević

Sinoć su svečano otvorene Paraolimpijske igre u Londonu, koje je pred oko 80.000 gledalaca svečano otvorila kraljica Elizabeta II.

Paraolimpijski plamen je upalila osamdesetčetverogodišnja Margaret Mauhan, prva osvajačica zlatne medalje za Veliku Britaniju, te na taj način dočekala nešto više od 4200 spotrtista, koji su došli iz 160 zemalja svijeta.

Jednu od glavnih uloga na caremoniji otvorenja imao je poznati fizičar Stephen Hawking, koji je već godinama potpuno nepokretan, zbog motoričke neuronske bolesti.

"Paraolimpijske igre transformišu našu percepciju svijeta. Mi smo svi različiti, ali dijelimo isti ljudski duh. Važna je naša sposobnost da kreiramo i bez obzira na to koliko je život težak, uvijek nešto možemo učiniti", kazao je poznati fizičar.

Na caremoniji otvaranja Igara, zastavu Bosne i Hercegovine nosio je kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Našu državu će na ovom događaju predstavljati reprezentacija sjedećoj odbojci i atletičarka Sanela Redžić. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Londonu će pokušati osvojiti četvrto paraolimpijsko odličje, dok se dobar nastup očekuje i od zeničke atletičarke Sanele Redžić, koja nastupa u bacanju kugle.

Odbojkaši BiH igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Brazila, Kine i Ruande, dok su u A-grupi Velika Britanija, Egipat, Rusija, Njemačka i Maroko. Prvi susret BiH igra već danas u 17 sati kada se sastaje s Kinom.

Paraolimpijske igre će trajati sve do 9. septembra, kada će biti upriličeno svečano zatvorenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije