Ovog ljeta Tour de BiH

Biciklizam u Bosni i Hercegovini

Ovog ljeta Tour de BiH

M. Skaka

U subotu je u olimpijskoj dvorani "Zetra" održana press konferencija biciklističkog saveza BiH, na kojoj su prisustvovali mnogobrojni biciklisti i predstavnici klubova, rukovodstvo saveza, a prisustvovao je i francuski ambasador u BiH njegova ekselencija g. Roland Gilles sa suprugom Claudia Carceroni. 

Oni su istakli da je biciklizam u BiH u velikom jeku, i da će u naredne dvije godine imati punu podršku od njih lično, koji će se i moralno i značajno finansijski uključiti u realizacije velikih trka koje nas očekuju. Gospođa Claudia Carceroni podsjetićemo bila je šesnaest puta prvakinja svijeta u biciklizmu, učesnica na dvije olimpijade, koja je u svojoj karijeri popela se na preko 500 pobjedničkih postolja na najvišu poziciju. 

 

Odmah poslije press konferencije izvršena je dodjela priznanja i pehara za najupsješnije bicikliste u drumskom biciklizmu za proteklu godinu za premijer ligu i državna prvenstva. Predsjednik biciklističkog saveza BiH gospodin Zlatko Berbić uručio je najboljima pehare koji su to istinski zaslužili. Zahvalio se ambasadoru na odvojenom vremenu i što uveliko podržava biciklistički sport u našoj zemlji, a ovom prilikom uručio i specijalna priznanja za podršku i razvoj biciklizma u BiH upravo ambasadoru i njegovoj supruzi. 

 

Gospodin Zatko Berbić između ostalog istakao je: biciklistički savez BiH u posljednje dvije godine se obogatio sa 30-tak novih klubova koji su zajedno sa asocijacijom MTB priklučili se savezu. Asocijacija MTB u prvoj godini postojanja pokazala je da BiH ne treba brinuti za razvoj oovg sporta. Protekla godina je bila dosta bogata sa trkama u BiH, od kojih su čak četiri bile bodovane za UCI, za svjetske bodove. Ono što je bitno, jeste da se uveliko radi na ponovnoj organizaciji trke TOUR de BiH, koja bi trebala se organizuje sredinom tekuće godine. Ono što ovaj savez raduje, je organizacija do sada najveće međunarodne biciklističke trke Grand prix Sarajevo koja će biti 2014. godine. Specifičnost ove trke i manifestacije je da će učešće uzeti preko 25 zemalja, a direktno u organizaciju i podršku će se uključiti "Tour de France" najveća biciklistička trka u svijetu. U Sarajevu će se okupiti svi bivši pobjednici najveće trke na svijetu, koji će doporinijeti boljoj promociji i populariziciji Grand prix Sarajeva. Ovo će zaista biti jedna velika manifestacija koja će promovisati ne samo biciklizam u BiH, nego i samu Državu na najbolje mogućem nivou. 

 

Održana je još i redovna skupština biciklističkog saveza, na kojoj je usaglešeno dosta promjena,  sve u cilju što bolje organizacije saveza i priprema naših biciklista za velike nastupe. 

 

Prema kalendaru BS BiH za 2013.godinu u BiH će biti organizovano preko dvadeset biciklističkih trka od kojih je većina u organzaciji asocijacije MTB saveza. Još jedna poruka i poziv mladima da se uključe u ovaj viteški sport, jer u narendom periodu će imati velikih manifestacija na kojima se mogu nadmetati.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.