Pantani i Ullrich dopingovani na Touru 1998

Novi izvještaji

Pantani i Ullrich dopingovani na Touru 1998

M. Maksimović

Biciklizam nikako da se riješi teškog tereta dopinga. Tereta koji je danas na leđima pobjednika, osvajača velikih utrka, etapa. Jedan od razloga leži u činjenici da se svako malo pojavljuju priče, informacije kako su u prošlosti doping koristili prvaci, oni najbolji.

Sada se pojavila vijest koja kaže da se Marco Pantani i Jan Ullrich, prvoplasirani i drugoplasirani na Tour de Franceu 1998., nalaze se na popisu biciklista koji su koristili EPO na toj utrci, navodi se u izvještaju istražnog povjerenstva francuskog Senata o borbi protiv dopinga.

Marco Pantani, koji je preminuo 2004., osvojio je 1998. Giro d'Italia i Tour de France. Nije bio pozitivan ni jednom testu tokom svoje karijere, iako je isključen s Gira 1999. zbog povišenog hematokrita.

Ullrich je u junu priznao da se dopingirao tijekom karijere, ali tada nije govorio o krvnim autotransfuzijama ni o EPO-u.Članovi istražnog povjerenstva francuskog Senata koji se bave istraživanjem dopinga imaju pristup popisu uzoraka biciklista koji su sudjelovali na utrkama Tour de France 1998. i 1999.

Usporedili su te popise gdje se nalaze imena s rezultatima ponovljenih analiza izvedenih anonimno krajem 2004.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.