Pariz domaćin OI 2024. godine, a LA četiri godine kasnije

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio

Pariz domaćin OI 2024. godine, a LA četiri godine kasnije

E. Čaušević

Međunarodni olimpijski komitet je objavio danas da će se Ljetne olimpijske igre 2024. godine održati u Parizu, dok će četiri godine kasnije Olimpijada biti održana u Los Angelesu.

Los Angeles je prvobitno želio da se Olimpijske igre 2024. godine održe u ovom gradu, ali su zatražili da ipak budu domaćini četiri godine kasnije što je Međunarodni olimpijski komitet odobrio. Za Olimpijadu 2024. konkurisali su upravo LA i Pariz.

Nakon što je LA zatražio da se Olimpijada održi 2028. godine Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine uruči Parizu. Los Angeles se za ovaj potez odlučio iz razloga što vjeruju da će imati veću finansijsku korist 2028. godine.

Sjedinjene Američke Države su se kandidovale za ovo domaćinstvo prvi put nakon 1996. godine kada su Ljetne olimpijske igre održale u Atlanti. Šest godina kasnije SAD je u Salt Lake Cityju organizovao Zimsku olimpijadu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi