Pet svjetskih rekorda za početak
Sarah Sjostrom

Početak za poželjeti

Pet svjetskih rekorda za početak

M. Maksimović

Prvog dana plivačkih takmičenja na 13.SP-u u Rimu na rasporedu je su bila četiri finala, a ukupno je oboreno pet svjetskih rekorda. Prvi je oborila plivačica koja stiže iz Švedske i koja je rođena 17.avgusta 1993.godine.

Sarah Sjostrom je postavila svjetski rekord u polufinalu utrke na 100 metara lepttir. Novi svjetski rekord sada glasi 56.44.
Nijemac Paul Biedermann je osvojio zlato na 400 metara slobodnim stilom uz svjetski rekord 3:40.07, što je bolje od rekorda kojeg je postavio Ian Thorpe prije sedam godina u Mancheteru. Biedermann je uzeo zlato ispred Tunižanina OUssame Melloulija (3:41.11) i Kineza Lin Zhanga
(3:41.35).

Treći rekord u nizu je srušila Amerikanka Ariana Kukors na 200 metara mješovito. U polufinalu je Kukors postavila vrijeme 2:07.03 oborivši rekord Australke Stephanie Rice iz Pekinga (2:08.45)
Na 400 metara mješovito nova svjetska prvakinja je Federica Pellegrini koja bacila u trans pune tribine svjetskim rekordom 3:59.15. Britanka Joanne Jackson se morala zadovoljiti srebrom a njena zemljakinja Rebecca Adlington broncom.


Holanđanke su predvođene Magdalenom Veldhuis uzele zlato u štafeti 4x100 slobodno. Vrijeme novog svjetskog rekorda glasi 3:31.72.Nijemice su druge, sporije su 11 stotinki, Australija sekundu i 29 stotinki. Amerikanke su ostale bez medalje.

U muškoj štafeti Phelps i društvo nisu dozvolili iznenađenje.Michael je plivao na prvoj izmjeni za 47.78, ali je Ryan Lochte imao problema bio je treći. Matttew Grevers je imao drugi rezultat, ali je Nathan Adrian posao zaključio sa 3:09.21. Ruska štafeta je plivala odlično, na kraju  su Lagunov, Grechin, Izotov i Sukhurukov završili kao drugi sa 31 stotinkom zaostatka, dok je Francuska treća.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.