Pet zlata u pet zemalja

Katarina Johnson - Thompson blizu svjetskog rekorda

Pet zlata u pet zemalja

Nakon prvog dana takmičenja u Pragu, Francuska i Velika Britanija imaju su najuspješnije nacije sa po tri osvojene medalje. U pet finala, najbolji rezultat je imala Katarina Johnson - Thompson u petoboju koja je bila blizu svjetskog rekorda.

Prvi komplet medalja u Pragu dijelio se u bacanju kugle kod atletičara.Do zlata je očekivano stigao dvostruki svjetski prvak na otvorenom, te srebrni iz Londona Nijemac David Strol koji je jedini prebacio 21 metar, s rezultatom od 21,23m. Srebro je osvojio branitelj naslova otprije dvije godine iz Torina, srpski reprezentativac Asmir Kolašinac koji je u posljednjoj seriji bacio 20,90m, dok je broncu osvojio domaći predstavnik Ceh Ladislav Prašil sa 20,66m.

Švedanin Michel Torneus se okitio zlatom u skoku u dalj. Do svog najboljeg rezultata u karijeri Torneus je stigao sa skokom od 8,30 metara. Do sada je Torneus u karijeri osvojio dvije bronce, jednu u Sopotu u dvorani (SP) te na otvorenom u Helsinkiju (EP). Zanimljivo, Torneus je imao samo dva ispravna skoka, u drugoj seriji je išao 8,30, dok je u sljedećoj bio 27 centimetara kraći. Drugo mjesto je osvojio Čeh Radek Juška sa 8,10 dok je treæi na kraju bio još jedan Šveđanin Andreas Otterling 8,06. Iskusni Grk Louis Tsatoumas je do posljednje serije imao broncu u rukama.

Na kraju dana program je ponudio finalne utrke na 60 metara s preponama. Bjeloruskinja Alina Talay je pobjedila Britanke Lucy Hatton i Seritu Solomon. 25-godišnja Bjeloruskinja je na svjetskom dvoranskom 2012. godine uzela broncu sa 7.97. Kod atletičara totalna dominacija Francuza. Pascal Martinot - Lagarde je nakon tri bronce i jednog srebra dohvatio zlato sa 7,49. Dimitri Bascou srebrni sa 7,50, dok je treæi Wilhelm Belocian imao vrijeme 7,52.

Katarina Johnson - Thompson je osigurala prvo zlato danas za Veliku Britaniju sa 5000 osvojenih bodova u petoboju. Višebojka iz Liverpoola je bila blizu svjetskog rekorda. U utrci na 800 metara, trebalo joj je 2:11.86 za novi svjetski rekord, krug prije kraja je bila blizu, ali nije izdržala, u cilju je imala vrijeme 2:12.78 Belgijanka Nafissatou Thiam je sa 4969 bila druga, dok je još jednu medalju za Češku osigurala Eliška Klucinova koja je sakupila 4687 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.