Phelps se vratio, izgubio od Lochtea

Phelps hvata pravu formu

Phelps se vratio, izgubio od Lochtea

Michael Phelps je ponovo u bazenu. Prvi put nakon Londona 2012. godine, Phelps je nastupio na plivačkom mitingu  u Mesi, Arizona. U disciplini 100 metara leptir Phelps je zauzeo drugo mjesto sa 52.13, iza velikog rivala Ryana Lochtea 51.93.

Bilo je to prvo Phelpsovo takmičenje od 2012. godine, kada se povukao nakon što je na Olimpijskim igrama u Londonu dosegnuo rekord od ukupno 18 zlata u karijeri. Phelps je ujutro pobijedio u svojoj kvalifikacijskoj grupi sa 50.86.

Phelpsovo vrijeme znantno je slabije od njegova svjetskog rekorda iz 2009. godine od 49.82 sekunde, no još uvijek dovoljno da se nađe na Nacionalnom prvenstvu koje će biti kvalifikacijasko za Svjetsko u Rusiji naredne godine.

Iako 28-godišnji Phelps još uvijek drži tri svjetska rekorda, nijedan mu se više neće računati u budućim utrkama, jer su isplivani prije nego što je sadašnje kvalifikacijsko razdoblje počelo u junu 2013.

" On se kvalificirao za Nacionalno prvenstvo, a vidjet ćemo što će se tamo dogoditi. Imat će priliku (kvalificirati se za Rio) ako se odluči prihvatiti taj izazov " rekao je Phelpsov dugogodišnji trener Bob Bowman. Michael je krenuo sa pripremama krajem prošle godine i bio je van forme.

" U jednom trenutku sam imao 102 kilograma, a kada sam plivao u Londonu imao sam 85. Kilogrami su se tako brzo povećali. Želeo sam da vidim koliko kilograma mogu da izgubim i koliko mogu da napredujem " rekao je Phelps.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti