Phil Mickelson osvojio Open

Sjajnom igrom četvrtog dana

Phil Mickelson osvojio Open

M. Maksimović

Phil Mickelson se pobjednik jednog od četiri najveća turnira, Open Championship koji se igra četiri dana proteklog vikenda na terenima u Muirfieldu.

Čovjek poznatiji pod nadimkom “Big Lefty” odigrao je završnici na najbolji način, pogotovo posljednjih šest rupa. Ostvario je vezane birdie na 13 i 14 rupama odnosno 17 i 18 što je bilo dovoljno za 66 udaraca i konačnih -3 ispod para. Jedini na cijelom turniru.

Drugi je bio Šveđanin Henrik Stenson koji je četvrtog dana imao četiri udarca više od Mickelsona, što je na kraju bilo dovoljno za “level par”. Treće mjesto su podijelili Ian Poulter, Adam Scott i Lee Westwood koji nije uspio uzeti Major niti u sedamdesetom nastupu, iako je imao dva udarca prednosti, ali nije izdržao posljednjeg dana.Najbolji amater bio je Englez Matthew Fitzpatrick ispred Jimmyja Mullena.

Posljednji Amerikanac koji je osvojio Open bio je Tiger Woods koji je slavio 2009.godine, dok je u Muirfield prvi nakon Toma Watsona 1980.godine.Mickelson je do sada od Majorsa, PGA Championship osvojio jednom, te Masters tri puta, dok je na US.Openu čak šest puta bio drugi. Tiger Woods se morao na kraju zadovoljiti diobom šestog mjesta sa +2 iznad para 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.