Piniella odlazi nakon 40 godina rada

Major League Baseball

Piniella odlazi nakon 40 godina rada

Jedno od najvećih trenerskih imena u MLB-u Lou Piniella odlazi u zasluženu penziju nakon završetka tekuće sezone.

66-godišnji Piniella je u bejzbolu proveo 18 godina kao igrač, te 22 godine kao trener. Aktuelni trener Chicago Cubsa je odluku saopštio čelnicima kluba kako bi na vrijeme mogli naći zamjenu za narednu sezonu.

Piniella je rekao kako nema šanse da preuzme neki drugi klub, te da je odluku donio zbog toga jer želi da provodi vrijeme s porodicom. U šali je rekao kako kući nije bio od 1962. godine. Pet puta je odveo timove koje je trenirao u finale World Seriesa, a tri puta je slavio u finalu.

Kao trener u karijeri ima skor 1826-1691 i među aktivnim trenerima od njega više pobjeda imaju samo Tony La Russa, Bobby Cox i Joe Torre. Ovo mu je četvrta sezona na klupi Cubsa s kojima ima skor 307-271. Cubsi čak 102 godine nisu osvojili naslov prvaka, nadali su se da mogu pod vodstvom Pinielle, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

Od 18 igračkih sezona sedam ih je proveo u Kansas City Royalsima a 11 u NY Yankeesima. U Yankeesima je počeo i trenersku karijeru, trajao je tri godine, a onda je radio u Cinncinatiju s kojim je već u prvoj sezoni osvojio naslov prvaka, zatim u Seattleu, Tampa Bayu i posljednej četiri godine u Chicagu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.