"Pobjednika VIP Adria lige odlučit će nijanse, x25 u top 4"

Đorđe "Spale" Spasić za SportSport.ba

"Pobjednika VIP Adria lige odlučit će nijanse, x25 u top 4"

S. Bošković

x25 eSports je jedna od najboljih League of Legends ekipa na Balkanu, a trener ovog tima je Đorđe "Spale" Spasić.

Njegovi igraći večeras će igrati u prvom kolu League of Legends VIP Adria lige protiv tima Ancestral i nije tajna da je x25 veliki favorit, ne samo u ovom meču, nego i u čitavoj ligi. 

X25 je jedna od najboljih ekipa na Balkanu i iza ove ekipe stoje veliki rezultati, a svi se još prisjećaju njihovog sjajnog početka u Fortuna Champions Series kad su regularni dio sezone završili s omjerom od deset pobjeda i bez poraza. 

Povodom početka lige SportSport.ba je napravio razgovor s jednim od najboljih trenera na Balkanu. 

Za početak, kako je počela Vaša trenerska karijera?

Prije svega pozdrav svim ljubiteljima eSporta, pogotovo ovog domaćeg. Trenutno sam trener x25 Marvo ekipe. Karijera mi je počela dosta spontano, želio sam da pomognem bivšem Elite Squadu da pronađe sponzora i u tome sam uspio. Tad sam se mogao nazvati "team menadžerom", no kasnije se u meni javila želja da pomognem timu oko svih stvari, od igre, strategije, scrimova i svega ostalog vezanog za same mečeve.

S ekipom ASUS Rog Elite postigli ste sjajne rezultate i onda ste prešli u x25. Kako je došlo do toga?

Nakon završetka druge sezone Fortune došlo je do prekida suradnje između mene i ASUS-a. Nakon što su Igor Đuričić, vlasnik X25 eSport organizacije, i Vojkan Krstić, koji je menadžer, čuli da nisam više u ASUS-u oni su me kontaktirali i napravili smo dogovor da od početka treće sezone Fortune budem trener X25 eSports tima. 

x25 tim je uvijek bio na korak od plasmana u finale Fortuna Champions Seriesa i s bivšim Instinctom (današnji KlikTech) i ASUS-om predstavlja veliku balkansku LoL trojku. No, nikad niste uspjeli doći do naslova. Da li miste da se u VIP Adria ligi možete boriti za naslov?

x25 je najmlađa ekipa od ove tri, što je veliki faktor. Iskustvo je uvijek bilo na strani ASUS-a i Instincta i u polufinalima FCS-a djelovalo je kao da moji momci imaju preveliki pritisak. Na drugim, manjim, turnirima nismo bili pod pritiskom i dobijali smo ASUS, te smo osvojili i  Gaming Challenge 2017. Također, na  PlayIt-u 2017. godine igrali smo sjajno protiv SBB-a (ex. Instinct, današnji Kliktech), koji je bio oslabljen na midu bez Aljoše Kovandžića. Smatram da su u narednom periodu sve ekipe podjednako kvalitetne i razlika je u nijansama i da će ona ekipa koja bude imala najmanje grešaka pobijediti. Mislim da ćemo u VIP Adria ligi biti sigurno u prve četiri ekipe.

Nakon Fortune, došlo je do organiziranja eSport Balkan Lige i VIP Adria lige, dvije lige podržane od strane RIOT-a, dok iza VIP lige stoji i ESL. Smatrate li da kvaliteta raste i da li eSport ide u pravom smjeru?

Kvaliteta timova nije toliko drugačija u VIP Adria ligi, dok se nadam da će u EBL-u biti dosta kvalitetnih ekipa. Desila se loša stvar gdje su se mnogi jaki timovi raspali, te će izostati jako takmičenje kakvo je planirano. No, definitivno ide ka boljem.

Crvena Zvezda je ušla u eSports preuzimanjem tima Belgrade Eyes. Prije toga bio je Partizan koji se baš nije dobro pokazao. Đorđe, kako Vi gledate na to i da li ostali sportski kolektivi trebaju slijediti primjer velikana iz Beograda?

Iskreno, mislim da bi trebali ulaziti u eSport, ali ne vjerujem da će se ulazak Crvene Zvezde razlikovati od onog od strane Partizana. Da bi se drugi timovi ugledali i slijedili taj put mora se napraviti ozbiljna priča s kompetentnim ljudima i kvalitetnim igrača jer ovako nitko neće obraćati pažnju na neki klub, osim ako ne napravi neki rezultat, a to se ove sezone u VIP Adria ligi neće desiti. Volio bih da griješim, tako da se nadam da će ova priča oko Zvezde ostati i sljedeće sezone i da će se napraviti ekipa koja će imati ozbiljne rezultate. No, želim Zvezdi svu sreću i navijam da se ne završi kao s Partizanom. 

"Spale", kako izgleda biti trener jednog League of Legends tima?

U bootcamp-u smo trenirali čitav dan. Imali smo dva scrim bloka dnevno, igrali smo solo que prije scrimova kako bi se zagrijali i nakon odigranih scrimova radili bismo analize. Često smo gledali igre drugih timova kako bi uvidjeli određene strategije i draftove. Sad, kako više nismo u bootcamp-u vježbamo dosta manje. Krenula je škola, tu su i ispitni rokovi i teško je sve uskladiti. Trudimo se da igramo svako večer po jedan scrim, no najviše vježbamo vikendom. Dajemo sve od sebe, snalazimo se i nadam se da će stvari doći na svoje mjesto kako vrijeme bude odmicalo.

Šta je najbitnije kod pick and ban faze? Kako izabrati prave heroje za igrače?

Najidealnije je da uspijete uzeti pickove na kojima su igrači sigurni i po mogućnosti da dobije heroja koji counteruje protivnika, ali to nije uvijek moguće. Sve zavisi od toga protiv koga igrate. Nekad je potrebno da se iznenadi protivnik koji neće znati kako da igra protiv određenog heroja jer su se navikli da igraju protiv heroja iz mete. Bitno je uvijek biti u dogovoru s igračem i s čitavim timom kad se pravi odluka o izboru heroja. 

Da li smatrate da kroz nekoliko sezona jakih takmičenja i više sponzora ekipe i igrači mogu napredovati do Challenger Series nivoa?

Mislim da ukoliko se desi da dođe do ulaganja novca i veće kvalitete takmičenja onda možemo, pogotovo ako bi se igrači i timovi posvetili samo tome, jer u ovom trenutku svi misle na veliki broj stvari, a ne samo na igru. Imamo mnogo talentovanih igrače od kojih će neki sigurno otići u novu LCS ligu koja se sastoji od 24 tima. Želim sreću svakom igraču jer svakom od njih je cilj i san da igra u LCS-u i zarađuje od igranja League of Legendsa.

Da li je na Balkanu, kada ste jedan od najboljih timova poput x25 eSportsa, onda moguće i živjeti od toga?

Trenutno je mnogo bolje nego prošle godine, ali život od eSporta još nije moguć, ali svi se tome nadaju jer za dobre rezultate potrebno je uložiti previše vlastitog vremena. Nadam se da ćemo svakim danom biti bliže tom cilju, a to je da radimo i živimo od eSporta. 

Đorđe, sutra počinje Svjetsko prvenstvo u League of Legendsu. Koga vidite kao favorita?

Moj favorit je Longzhu Gaming. Ali bit će interesantno gledati Gambit, za kojeg se nadam da će biti iznenađenje kao Albus Nox Luna. Imali smo čast da scrimujemo protiv Gambita i mislim da smo ih lijepo spremili (op.a govori "Spale" kroz smijeh), ali definitivno zaslužuju biti na Svjetskom prvenstvu. Mislim da G2 može napraviti dobar rezultat, a navijam za "Perkza" jer je on s naših prostora i predstavlja čitav naš region". 

x25 u narednom periodu će nastupati u sastavu: Andrija "Klowny" Jovanović, Dušan "Ryuzaki" Petković, Nemanja "Akiles" Radaković, Miljan "Plox" Mandić, Mladen "Clox" Mitić.

Igrači x25 eSportsa nakon mečeva u VIP Adria ligi putuju u Atinu na Lan Master Final4. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi