Počeo kongres biciklista u Sarajevu

Počeo kongres biciklista u Sarajevu

Uz učešće predsjednika  12 nacionalnih  saveza u Sarajevu se danas održava Kongres Balkanske biciklističke federacije.  

Osim 10 zemalja regiona gosti na Kongresu su predstavnici saveza iz Slovenije i Moladvije.   

 

Po riječima predsjednika Biciklističkog saveza BiH 

Zlatka Berbića, cilj održavanja Kongresa, koji se održava u Olimpijskom muzeju, jeste podizanje biciklističkog sporta u zemljama regije na viši  nivo. 

 

"Kongres treba da imenuje novog predsjednika i  radnu grupu koja će pratiti razvoj biciklizma u našim zemljama. Želimo da  biciklsitčki sport dignemo na razinu koja može biti konkurentna Evropi. Naredne godine u Sarajevu  bit će održano balkansko prvenstvo, a cilj nam je da 2016. godine apliciramo i za organizaciju evropskog prvenstva u brdskom biciklizmu. Cilj bh. saveza je da za četiri godine dobijemo i naše  prve olimpijce iz ovog sporta", kazao je Berbić. 

   

Kongresu prisustvuje predsjednik Evropske biciklističke unije (UEC) Wojciech Walkiewicz, koji je naglasio da je vidan  progres kada je u pitanju  biciklizam u zemljama Balkana. 

 

"Pored izbornog dijela, na Kongersu će se razgovarati o zajedničkom kalendaru. Smatram da bi bilo dobro napraviti balkanski kalendar biciklističkih događaja, jer u svim državama male su grupe koje se bave ovim sportom, tako da ustvari nema prave konkurencije. Kad bude više učesnika onda će se i podići kvalitet i poboljšati organizacija,  što je dobro za razvoj ovog sporta",  kazao je Wojciech Walkiewicz.       

 

Biciklistički savez BiH  prvi put ove sezone u našoj zemlji organizuje  međunarodne  utrke u brdskom bicklizmu po pravilima UCI (Union Cycliste Internacuionale).

 

Riječ je o tri utrke "Salcano cupa" na kojim će se uz najbolje evropske bicikliste takmičiti i bh.  reprezentativci.  Prva utrka  bit će održana u Tuzli 30. marta, a slijede  utrke u Banjoj Luci 27. maja i Sarajevu 26. augusta.   

 

Biciklizama u BiH je u velikoj ekspanziji. Pri Biciklističkom saveza BiH trenutno djeluju 44 kluba, od kojih 15 u drumskom  i 29 u brdskom biciklizmu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.