Počinje Giro d'Italia
Očkuje se izjednačena utrka

Prologom u Amsterdamu

Počinje Giro d'Italia

M. Maksimović

Prologom dugim 8.4 kilometra koji se vozi kroz Amsterdam, danas starta 101.izdanje velike biciklističke utrke Giro d'Italia. Ovogodišnji Giro, nije nakrcan velikim imenima, kao što je to bio slučaj prošle godine, jer nema Armstronga, Cavendisha, prošlogodišnjeg pobjednika Menchova, pa Contadora, Di Luce ili Pellizottija.

Od onih koji će nastupati, tu je Cadel Evans (BMC Racing), povratnik  Alexandre Vinokourov (Astana), pa su tu Damiano Cunego (Lampre - Farnese Vini), Ivan Basson (Liquigas - Doimo), pa Carlos sastre (Cervélo Test Team), Robbie McEwen (Katusha), pa bi ovogodišnji Giro mogao biti dosta izjednačen.
Prva tri dana ovogodišnjeg Gira biciklisti će nastupati u Holandiji, jer nekon današnjeg prologa u Amsterdamu, sutra se vozi etapa od Amsterdama do Utrechta, pa do Utrechta do Middelburga. Giro u Italiju stiže u ponedljak 11.maja, a prva eta na tlu Italije vozi se u srijedu od Savigliana do Cunea, a radi se o timskom kronometru dugom 32.5 kilometara. Prava uzbuđenja se očekuju tek tamo od 22.maja kada Giro ulazi u planine.


Pobjednici posljednjih deset godina:
2009.godina: Denis Menchov (Rus,Rabobank)
2008.godina: Alberto Contador (Špa,Astana)
2007.godina: Danilo Di Luca (Ita,Liquigas)
2006.godina: Ivan Basso (Ita,Team CSC)
2005.godina: Paolo Savoldelli (Ita,Discovery Channel)
2004.godina: Damiano Cunego (Ita,Saeco)
2003.godina: Gilberto Simoni (Ita,Saeco)
2002.godina: Paolo Savoldelli (Ita,Index-Alexia)
2001.godina: Gilberto Simoni (Ita, Lampre-Daikin)
2000.godina: Stefano Garzelli (Ita,Mercatone Uno)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije