Poginuo  Dean Potter sa svojim prijateljem

U nacionalnom parku Yosemite

Poginuo Dean Potter sa svojim prijateljem

Jedan od najpoznatijih svjetskih zaljubljenika u ekstremne sportove Amerikanac Dean Potter (43) i njegov prijatelj Graham Hunt (29) poginuli su u nesreći u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji.

Potter i Hunt su poginuli dok su isprobavali letačka odijela nakon skoka s litice Taft Point koja je visoka 2,300 metara. Nesreća se dogodila dok su pri velikoj brzini pokušali proći kroz uski procjep. Nesretni avanturisti prilikom nesreće nisu uspjeli otvoriti padobrane. BASE skakanje je zabranjeno u parku Yosemite, ali su njih dvojica riskirali hapšenje i moguću kaznu samo kako bi skočili.

Potter je bio zaljubljenik u ekstremne sportove, a National Geographic ga je 2009. godine proglasio "avanturistom godine". Bio je vlasnik niza penjačkih rekorda, a godinama se uspješno bavio i BASE skokovima. Potter je prije nekoliko mjeseci izjavio kako se odlučio posvetiti većoj sigurnosti u wingsuit letenju nakon što je u kratkom vremenu izgubio nekoliko bliskih prijatelja u nesrećama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.